Banany z sosem cumberland*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Trochę go zmodyfikowałam za drugim razem, bo danie wydawało mi się zbyt suche.

Składniki
4 banany
4 - 6 plastrów gotowanej szynki
4 plastry sera np. ementaler
2 płaskie łyżki musztardy
2 łyżki masła
mielony biały pieprz
sos cumberland
smażone borówki

Banany obieramy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy banany przez 3 minuty na średnim ogniu. Plastry szynki smarujemy z jednej strony cienko musztardą i posmarowaną stroną owijamy szczelnie banany. Układamy w formie ogniotrwałej i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. Podajemy gorące z bagietką. Przepis na sos cumberland znajdziecie (jako trzeci) pod adresem https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26566

I to była pierwsza wersja tej potrawy. W drugiej przygotowane do zapiekania banany, owinięte posmarowaną szynką, układamy w formie ogniotrwałej, a na każdym bananie kładziemy plaster sera, podwijając brzegi wokół bananów i zapiekamy przez 20 - 25 minut w temperaturze 200 st. (uważać, żeby nie spalić sera, ma się tylko stopić i lekko przyrumienić). Tak przygotowane banany podajemy z tostami lub świeżą bagietką i smażonymi borówkami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo mi się spodobał ten pomysł i na pewno go wypróbuję.
icon_smile.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Sama co prawda nie robiłam, ale jadłam. Podchodziłam do tego niczym pies do jeża, bo kto to widział banany z szynką! Przemogłam się i spróbowałam kawałek. Posmakowało
lecker.gif
. Później zastosowałam nawet dokładkę. Bardzo smaczne danko
mniam.gif
.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam, w wersji z serem, za to bez sosu cumberland.
Te banany są po prostu przepyszne, świetne połączenie smaków, jak najbardziej w moim guście. Szybkie w przygotowaniu, wykwintne w smaku i wyglądzie. Seniorko, dziękuję za wspaniałe danie, do którego nie raz z przyjemnością powrócimy.

cvety.gif
anbetung.gif
cvety.gif


DSC_0429.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0429.JPG
    DSC_0429.JPG
    56.8 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mi, jesteś wspaniała, że chciałaś wypróbować ten przepis. Cieszę się ogromnie, że Wam smakował. A już bałam się, że tak jak początkowo Krystynie, połączenie tych smaków wyda się niejadalne. Według mnie, doskonale nadaje się na małe karnawałowe przyjęcia. Mam nadzieję, że po Twojej pochlebnej opinii i doskonałym zdjęciu, więcej osób skusi się na to niecodzienne danie, nawet w wersji z sosem. Pozdrowienia
wink.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ja też zrobiłam! Miałam dziś na śniadanie. Jeden banan, a tak się najadłam!
rofl.gif

Zrobiłam bez szynki, bo wyszła (trochę mi było szkoda, bo domyślam się, że smak byłby fajny, ale nie chciało mi się iść do sklepu przed śniadaniem
icon_redface.gif
) I bez sosu - bo dla siebie samej, to trochę bez sensu. Myślałam, że może z domowym ketchupem z czarnej porzeczki będą dobre, ale jednak ketchup ma zbyt wyrazisty smak, a chciałam się podelektować smakiem banana, więc zjadłam bez. Acha, ser posmarowałam musztardą.

Bardzo mi smakowały.
lecker.gif
Sądzę, że to fajny pomysł na przystawkę w trakcie jakiejś imprezy.
daumen.gif

Dziękuję za przepis.
cvety.gif


P.S. Kiedyś pamiętam robiłam podobne banany, ale na słodko. Zdaje się, że smażyłam banany na masełku, a potem dodawałam do tego sok z cytryny i miód.
gruebel_2.gif
Chyba tak to jakoś było.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis, jak widać, okazuje się uniwersalny. Jest już kilka wersji tego dania i wszystkie smaczne. Dziękuję Ci za wypróbowanie i rzeczywiście podejmij nim gości. Właściwie to danko jest w tym celu robione. Smacznego.