- Lis 28, 2005
- 33,947
- 6,362
- 113
Rolmopsy z winem
Przepis z "Twojego Stylu" sprzed lat.
50 dag matiasów
300 ml wytrawnego czerwonego wina
15 dag suszonych śliwek
25 dag miodu
100 ml winnego octu
goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy (po odrobinie), szczypta soli i cukru
Ugotować marynatę z wina, suszonych śliwek, miodu, octu i przypraw.
Doprowadzić do wrzenia, wyjąć śliwki i gotować dalej 5 minut (nie dłużej).
Zwinąć rolmopsy, wkładając do każdego śliwkę, ułożyć w głębokim naczyniu, zalać marynatą.
Gotowe do jedzenia po 24 godzinach.
Moje uwagi:
Bardzo smaczne.
Robiłam wielokrotnie. Zdecydowanie lepiej jest zalać śledzie ostudzoną marynatą, po przy gorącej śledzie się robią zbyt miękkie.
Przepis z "Twojego Stylu" sprzed lat.
50 dag matiasów
300 ml wytrawnego czerwonego wina
15 dag suszonych śliwek
25 dag miodu
100 ml winnego octu
goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy (po odrobinie), szczypta soli i cukru
Ugotować marynatę z wina, suszonych śliwek, miodu, octu i przypraw.
Doprowadzić do wrzenia, wyjąć śliwki i gotować dalej 5 minut (nie dłużej).
Zwinąć rolmopsy, wkładając do każdego śliwkę, ułożyć w głębokim naczyniu, zalać marynatą.
Gotowe do jedzenia po 24 godzinach.
Moje uwagi:
Bardzo smaczne.
Robiłam wielokrotnie. Zdecydowanie lepiej jest zalać śledzie ostudzoną marynatą, po przy gorącej śledzie się robią zbyt miękkie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: