Biszkopt z kremem nutellowym i pijanymi śliwkami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No niee, Twoje jest bardziej apetyczne
icon_exclaim.gif
mniam.gif
ale moje mi lepiej smakuje
icon_wink.gif
z racji oczywiście tego, że biały biszkopt ma
icon_wink.gif


A wspomniałam o tym cukrze waniliowym do bitej śmietany, bo u Ciebie w przepisie nie zauważyłam, a ja też zawsze dodaję nieco waniliowego i też tylko takiego.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Beatko, twoje ciacho wygląda świetnie.

A o fixy pytałam li jedynie z ordynarnej i prostackiej ciekawości
icon_mrgreen.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Dziś po nocy w lodówce jest jeszcze lepsze, ale ponczu mogłam trochę więcej dać, żeby było nieco bardziej wilgotne bo jakoś wchłonął się przez noc. Ale i tak jest pyszne. Tylko zastanawiam się kiedy ja to sama zjem, mimo, że z połowy porcji
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
IMO pasował by sok wiśniowy, zaprawiony 2-3 kropelkami aromatu rumowego do ciast.


Ciasto Krystyny wygląda obłędnie, już się na nie szykuę
icon_mrgreen.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Dziś wyjęłam z zamrażarki porcyjkę ( obiecałam komuś z pracy , że przyniosę) i chyba było jeszcze pyszniejsze (oczywiście po rozmrożeniu
icon_wink.gif
) niż świeżo po zrobieniu, nawet dekoracja z bitej śmietany zachowała całkowicie kształt. Poproszono mnie o przepis ( dam oczywiście oryginalny Twój na ciemnym spodzie). Tak że Krysiu udany przepis!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Bardzo dobre ciasto!
Ja zrobiłam jako tort, trochę za gruby górny biszkopt mi wyszedł ale rodzinka i tak zachwalała ciasto
icon_smile.gif






Zdjęcia niestety kiepskie :/
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hmm bylam przekonana ze juz wpisywalam opinie do tego ciacha i az ciezko mi uwierzyc ze jej tutaj nei ma. Ciasto jest przepyszne! Robie bardzo podobne od kilku lat, ale nigdy z bita smietana- ze smietana jest zdecydowanie bardziej lekkie i naprawde smaczne.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Mario, nie było mnie wczoraj wieczorem, więc dopiero dzisiaj doczytałam Twoje pytanie.
Ja nigdy nie robiłam z wiśniami, z tej prozaicznej przyczyny, że ich nigdy nie miałam. No i nie wiem jak mogą smakowac wiśnie. Myślę, że nie powinno byc źle.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,907
1,488
113
Wprowadziłam małą zmianę. Zrobiłam biały biszkopt, przecięłam na dwa placki, posmarowałam masą wg. Twojego przepisu,na to drugi placek, wierzch posmarowałam śmietaną też wg. Twojego przepisu i wykonałam esy floresy z rozpuszczonej czekolady. Ciasto b. smaczne, do powtórzenia, nic nie będę poprawiała tylko następnym razem trochę bardziej nasączę, aaaa... - mam dać przepis degustatorom.
Krysiu
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,907
1,488
113
A co to, nikt nie piekł tego ciasta? Dzisiaj robię znowu, ale tym razem z wiśniami, mam wiśnie napite z nalewki, a czekać nie mogę, bo ciasto ma być na jutro.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ech Mario, żebyś Ty była bliżej, to już bym się podłączyła pod te wiśnie. Kiedyś takie coś można było kupić w sklepie. Teraz wymiotło z półek, a sama nie robię. Mam od lat przepis na ciasto, którego nie mogę upiec, właśnie z braku wiśni alkoholowych
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,907
1,488
113
Kochana, tak daleko Cię wywiało, że wiśni nie dorzucę i nalewki nie poleję ( stoi jedna dwuletnia, 1 roczna i nierozlana tegoroczna)
W razie czego dodatkowo się zabezpieczyłam - w zamrażarce mam wydrylowane wiśnie i gdyby co, to dam im się napić, ale dzisiaj nie miałam czasu na polewanie wiśniom i użyłam już pijanych.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,907
1,488
113
Nie wytrzymałam i spróbowałam - jest miodzio, nie wiem które lepsze, robiłam z białym biszkoptem, przekrojonym na dwa cienie placki, wierzch śmietana obsypana tarta czekoladą. Krysiu jeszcze raz
anbetung.gif
bussi.gif
.