IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Wieprzowina z ziemniakami, Świetny pomysł na wykorzystanie resztek pieczeni wieprzowej
volpe
post 3 Jan 2009, 14:10
Post #1





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 52
Dołączył: 4-June 08
Użytkownik nr: 9.400



Jest to danie typu eintopf.

Składniki:

1 kg ziemniaków i sól
1 łyżeczka bulionu mięsnego w proszku
2 liście laurowe
6 ziarenek gorczycy
6 ziarenek białego pieprzu
4 cebule
400 g gotowanej wieprzowiny
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła

Wykonanie:

1. Obrać ziemniaki, pokroić na kawałki, posolić i gotować 20 minut w małej ilości wody.
2. Bulion mięsny w proszku wraz z przyprawami gotować 10 minut w 125 ml wody i przecedzić.
3. Obraną cebulę pokroić w kostkę i gotować w wywarze około 10 minut, do miękkości.
4. Pokrojone na kawałki mięso dodać do wywaru, aby nim nasiąkło. NIE GOTOWAĆ !
5. Ziemniaki odcedzić, wymieszać z bulionem. Przed podaniem doprawić do smaku i dodać do niej kawałek masła.

Ważne:
Mięso trzeba podgrzać powoli. Sosu nie należy gotować, bo mięso może stać się twarde.

Smacznego lecker.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 31st March 2020 - 13:08