Wieprzowina z ziemniakami

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Jest to danie typu eintopf.

Składniki:

1 kg ziemniaków i sól
1 łyżeczka bulionu mięsnego w proszku
2 liście laurowe
6 ziarenek gorczycy
6 ziarenek białego pieprzu
4 cebule
400 g gotowanej wieprzowiny
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła

Wykonanie:

1. Obrać ziemniaki, pokroić na kawałki, posolić i gotować 20 minut w małej ilości wody.
2. Bulion mięsny w proszku wraz z przyprawami gotować 10 minut w 125 ml wody i przecedzić.
3. Obraną cebulę pokroić w kostkę i gotować w wywarze około 10 minut, do miękkości.
4. Pokrojone na kawałki mięso dodać do wywaru, aby nim nasiąkło. NIE GOTOWAĆ !
5. Ziemniaki odcedzić, wymieszać z bulionem. Przed podaniem doprawić do smaku i dodać do niej kawałek masła.

Ważne:
Mięso trzeba podgrzać powoli. Sosu nie należy gotować, bo mięso może stać się twarde.

Smacznego
lecker.gif