Moskiewskie ziemniaki*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis stary, jak zwykle moje przepisy z miesięcznika "Ty i Ja". Może być daniem postnym albo przystawką - co kto woli.

Składniki
1 kg niezbyt dużych, możliwie jednakowej wielkości ziemniaków
tłuszcz do smarowania blachy
1 łyżeczka najdrobniej usiekanej cebuli
2 łyżki gęstej (22%) kwaśnej śmietany
5 dkg czerwonego kawioru
kilka łyżek roztopionego masła



Ziemniaki myjemy dobrze pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Układamy na lekko natłuszczonej blasze i pieczemy w gorącym piekarniku (180 - 190 st.) przez godzinę. Z gorących jeszcze ścinamy wierzchy i ostrożnie wydrążamy ostro zakończoną łyżeczką. Do wydrążeń wlewamy nieco roztopionego masła.
Uzyskane z wydrążeń kawałeczki ziemniaków przecieramy przez sitko i mieszamy z cebulą, śmietaną i kawiorem. Masę tę nakładamy do gorących wydrążonych ziemniaków i natychmiast podajemy. Proste i wykwintne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: