Przepis ten spotykałam pod różnymi nazwami, między innymi jako "zrazy napoleońskie", chyba że cesarza częstowano nimi w Polsce albo podczas odwrotu spod Moskwy. Bo do tego przepisu potrzebne są nasze poczciwe grzyby suszone, a przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Ty i Ja" wyrażnie nazywa je staropolskimi.
Składniki
3/4 kg dobrze skruszałej zrazówki albo polędwicy wołowej
5 dkg suszonych grzybów (prawdziwki lub dobre podgrzybki, albo mieszanka obu tych gatunków)
2 - 3 łyżki masła lub smalcu
1 kg ziemniaków
1/4 litra kwaśnej śmietany (22%)
łyżeczka mąki
sól
Najpierw myjemy i gotujemy do miękkości grzyby w 1/2 litrze wody. Zostawiamy do ostudzenia. Możemy to zrobić poprzedniego dnia.
Z mięsa wykrawamy małe zrazy i lekko pobijamy je przez folię tłuczkiem, nie dopuszczając do podziurawienia mięsa. Polędwicę wystarczy rozgnieść dłonią. Tak przygotowane zrazy szybko obsmażamy z obu stron na maśle lub smalcu. Ugotowane grzyby kroimy na cienkie paseczki, a małe grzybki możemy pozostawić w całości. W rondlu układamy obsmażone zrazy, przesypując je grzybami. Do rondla wlewamy dobrze osolony wywar z grzybów i dusimy zrazy pod przykryciem przez 30 - 40 minut.
Po tym czasie do rondla wkładamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Rondel przykrywamy, potrząsamy nim ostrożnie i stawiamy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, do rondla wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką. Jeszcze 5 - 10 minut gotowania na małym ogniu i zrazy są gotowe. Podajemy je w rondlu, w którym się dusiły. Jest to znakomita potrawa na towarzyskie spotkania.
Składniki
3/4 kg dobrze skruszałej zrazówki albo polędwicy wołowej
5 dkg suszonych grzybów (prawdziwki lub dobre podgrzybki, albo mieszanka obu tych gatunków)
2 - 3 łyżki masła lub smalcu
1 kg ziemniaków
1/4 litra kwaśnej śmietany (22%)
łyżeczka mąki
sól
Najpierw myjemy i gotujemy do miękkości grzyby w 1/2 litrze wody. Zostawiamy do ostudzenia. Możemy to zrobić poprzedniego dnia.
Z mięsa wykrawamy małe zrazy i lekko pobijamy je przez folię tłuczkiem, nie dopuszczając do podziurawienia mięsa. Polędwicę wystarczy rozgnieść dłonią. Tak przygotowane zrazy szybko obsmażamy z obu stron na maśle lub smalcu. Ugotowane grzyby kroimy na cienkie paseczki, a małe grzybki możemy pozostawić w całości. W rondlu układamy obsmażone zrazy, przesypując je grzybami. Do rondla wlewamy dobrze osolony wywar z grzybów i dusimy zrazy pod przykryciem przez 30 - 40 minut.
Po tym czasie do rondla wkładamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Rondel przykrywamy, potrząsamy nim ostrożnie i stawiamy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, do rondla wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką. Jeszcze 5 - 10 minut gotowania na małym ogniu i zrazy są gotowe. Podajemy je w rondlu, w którym się dusiły. Jest to znakomita potrawa na towarzyskie spotkania.
Ostatnią edycję dokonał moderator: