kruszon jabłkowy z wanilią*

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Porcja na 16 szklanek:
1 laska wanilii
2 cytryny
125 g cukru
4 aromatyczne jabłka
2 l lekkiego białego wina

Wykonanie:
1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Wycisnąć sok z cytryn i wymieszać z cukrem i wanilią.
2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sokiem, aby nie ściemniały.
3. Jabłka zalać częścią białego wina, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
4. Do pozostałego wina włożyć skórkę z jabłek, gniazda nasienne i odstawić do schłodzenia. Następnie wino przecedzić przez sitko i połączyć z jabłkami w winie.
5. Wino można wymieszać z wodą mineralną. Można wypróbować inne owoce, np. brzoskwinie.

Smacznego
drinks_wine.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: