Steki z indyka w pomidorach

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
1 filet z indyka (ok. 80 dag)
50 dag pomidorów (świeżych, mrożonych lub z puszki)
20 dag długoziarnistego ryżu
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku (dymka)
2 łyżki oleju
biały pieprz
grubo mielony pieprz
słodka papryka
sól
natka pietruszki do przybrania

Ryż ugotować na małym ogniu w osolonej wodzie. Czosnek obrać, wycisnąć przez maszynkę do czosnku lub drobno posiekać i rozetrzeć nożem. Szczypior oczyścić, umyć i pokroić na grube kawałki.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 4 porcje. Ułożyć płaszczyzną krojenia do spodu. Troszkę rozbić i owinąć nitką.
Olej rozgrzać na patelni i usmażyć w nim steki, smażąc po 5 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, usunąć nitkę. Odstawić mięso w ciepłe miejsce.
Czosnek i szczypior poddusić w tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Dodać rozdrobnione pomidory i trochę podgotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ryż odsączyć i przygotować na talerzach ze stekami i sosem pomidorowym. Ryż posypać papryką , steki – grubo mielonym pieprzem, wszystko przybrać natką.

Szybkie danie, bo przygotowanie zajmuje indyk.jpgjakieś pół godziny.
 

Załączniki

  • indyk.jpg
    indyk.jpg
    204.7 KB · Wyświetleń: 2