Tournedos z serem

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:
50 dag wąskiej polędwicy wołowej
12 dag słoniny
1 łyżka oliwy
8 kromek bułki
10 dag żółtego sera - gouda, podlaski
8-10 dag szynki
3-4 łyżki ketchupu
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 łyżki kaparów - do przybrania

Wykonanie:
1. Szynkę i ser pokroić na plasterki wielkości kromek bułki.
2. Mięso umyć, osączyć, oczyścić z błon i pokroić na plastry grubości ok. 3 cm. Posypać z obu stron pieprzem i lekko skropić oliwą. Słoninę pokroić na długie paski. Boki befsztyków otoczyć paskami słoniny.
3. Z kromek bułki okroić skórkę, a miąższ zrumienić z obu stron na 2 łyżkach oleju z dodatkiem 1 łyżki masła.
4. Na drugiej patelni rozgrzać bardzo mocno pozostały tłuszcz i smażyć na nim plastry mięsa, po 2 minuty z każdej strony. Mięso powinno być w środku różowe. Następnie zdjąć z befsztyków paski słoniny.
5. Na grzankach położyć usmażone plastry mięsa, a na nich plasterki szynki i sera.
6. Ułożyć tournedos w naczyniu żaroodpornym, polać ketchupem, posypać kaparami i zapiekać 5 minut w 180 C.

Podawać z frytkami lub ziemniaczanym puree i jarzynami.

Smacznego!