Pijana babka marmurkowa

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ba1.JPG

"Umodniony" przepis ze starego zeszytu

* 150 g mąki pszennej
* 120 g mąki ziemniaczanej
* 150 g cukru drobnego ( w przepisie było 250g)
* 100 g gorzkiej czekolady
* 5 łyżek advokata
* Sok z 1/2 cytryny
* 6 jajek (białka i żółtka)
* 200 g masła
* 4 łyżki mleka (do czekolady)
* 5 łyżek koniaku
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa: gorzka czekolada rozpuszczona z 5-6 łyżkami mleka i 1 łyżką masła

Czekoladę rozpuścic razem z mlekiem i zostawic do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej czekolady dolewamy koniak i dokładnie mieszamy.
W miseczce mieszamy obie mąki i proszek do pieczenia.

Masło ucieramy z 2/3 podanej ilości cukru. Stopniowo dodawac żółtka, cały czas mieszając. Do puszystej masy dodac połowę mąki i sok z cytryny. Dobrze zmiksowac. Ubic pianę z białek i pozostałej ilości cukru (cukier dodajemy do sztywnej już piany). Połowę piany dodac do utartej masy, wymieszac (robiłam to trzepaczką rózgową). Teraz dodac resztę mąki i znów dokładnie wymieszac.

1/3 masy odłożyc do sporej miseczki. Dodac do niej rozpuszczoną, zimną i wymieszaną z koniakiem czekoladę. Dodac również połowę z pozostałej piany. Dokładnie wymieszac (znów trzepaczką rózgową to robiłam).

Do jasnego ciasta wlac advokata, wymieszac i dodac pozostałą częśc piany. Wymieszac.

Do foremki wlac jasne ciasto, a na wierzch wyłożyc łyżką ciasto z czekoladą.
Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni, a gdy dobrze wyrośnie zwiększamy temperaturę do 175-180 stopni.


b2.JPG

ba4.JPG
 

Załączniki

  • b2.JPG
    b2.JPG
    112.4 KB · Wyświetleń: 9
  • ba1.JPG
    ba1.JPG
    107.9 KB · Wyświetleń: 9
  • ba4.JPG
    ba4.JPG
    109.3 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Bardzo piękne zdjęcie! Z chęcią obgryzłabym tę jasną część
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No i sprawa załatwiona
icon_mrgreen.gif


Nie lubię żadnych czekoladowych ciast, mas czekoladowych, lodów, budyniu itp i koniaczku też nie.
no_shakinghead.gif

Ale czekoladę samą w sobie bardzo lubię. Dziwne
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Piekna babeczka! Bardzo chetnie ja wyprobuje tylko czy jest wilgotna? I jak dlugo trzyma swiezosc?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Kiiri @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799817Bardzo chetnie ja wyprobuje tylko czy jest wilgotna? I jak dlugo trzyma swiezosc?
wg mojego smaku , babka jest wilgotna (alkohol ! ). A czy długo jest świeża? Po raz pierwszy piekłam wg tego "umodnionego" starego przepisu w poniedziałek, a dzisiaj jest trzeci dzień i smakuje dalej wybornie. Oczywiście przetrzymuję ją przykrytą.
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
najpierw się napaliłam na tę babkę, a teraz nie wiem czy mi wolno taką babkę :/ ale rodzince bym zrobila
fiesgrins.gif
z tym, ze dopiero co bylo ciasto z advocatem ;)
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
najpierw się napaliłam na tę babkę, a teraz nie wiem czy mi wolno taką babkę :/ ale rodzince bym zrobila
fiesgrins.gif
z tym, ze dopiero co bylo ciasto z advocatem ;)
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
alkohol w czasie pieczenia wyparowywuje tylko smak zostaje...
Tez nie moge alkoholu ze wzgledu na sklonnosc do migren, ale bardzo lubie likiery i szampany kocham..niestety...rzadko mam przyjemnosc
cheers.gif

Ale dzis te babke pieke, wiec podnosze!
lecker.gif

Zdjecie po poludniu....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: