Polish Cottage Rye

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
wlasnie sie zajadam, jeszcze cieply ale nie moglam sie powstrzymac
lecker.gif
to moj pierwszy chleb na zakwasie, wyszedl pyszny. jak uda mi sie udokumentowac to dorzuce fotke
icon_smile.gif
 

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
upieklam po raz kolejny, tym razem z dodatkiem maki pszennej pelnoziarnistej. pycha
lecker.gif


wiejski.JPG
 

Załączniki

  • wiejski.JPG
    wiejski.JPG
    123.4 KB · Wyświetleń: 35

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
no ale jak juz tak calkiem pdbierzesz to nic nie masz i musisz od nowa hodowac??
bo ja taki jeden chcleb robie, ze daje make, wode, zakwas i sol i czesc odkladam do sloiczka i potem od nowa i tak juz od stycznia pieke z tego samego zakwasu. Nie za badzo moge nowy zrobic, bo nie mam nigdzie odpowiedniej tem przed dluzszy czas.
Tak sobie mysle, ze jak podbierasz z matki to kiedys Ci sie skonczy
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
czyli co mam zrobic?? podebralam z tego chlebka tez troche, siedzi teraz w piekarniku a zakwas w lodowce. No i mam tez ten co zawsze w drugim sloiku.
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
acha
no to ja inna technike mialam ale chyba ta Wasza lepsza ;)

a ile tez maki i wody??

a chleb mi jakis plaski wyszedl
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
bawareczka @ 28 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464150acha
no to ja inna technike mialam ale chyba ta Wasza lepsza ;)

a ile tez maki i wody??

a chleb mi jakis plaski wyszedl
Bawareczko ale chyba Cię ta płaskość nie zraziła?
Na początku różne dziwolągi wychodzą z czasem ręka i oko nabierają pewności pieczesz "na oko"
icon_mrgreen.gif

A wody i mąki tyle żeby było gęste jak dobra wiejska śmietana,jak błoto ale teakie luzniejsze błoto.
Dobrze jest też co jakiś czas zasuszyć sobie trochę "starego" zakwasu.
Rozsmarowujesz cienką warstwę na talerzu albo misce i zostawiasz do wyschnięcia.
Jak wyschnie zsuwasz ze scianek (bardzo ładnie schodzi) ,kruszysz i zamykasz w słoiczku.
Jak chcesz użyć na nowo-dodajesz mąki i ciepłej wody i "ożywa".
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
no ja wiem dlaczego on mi plaski wyszedl
dump.gif
zeby to byl moj pierwszy chleb to bym swoja glupote zrozumiala. Wytlumacze sie, ze goscie przeszli i chcialam sie go pozbyc i szybko do piekarnika wsadzialam, za szybko, powinien troche postac. Nie zrazilam sie wcale, bo moze plaski jest ale smaczny bardzo, bede go moze jutro albo w sobote jeszcze raz piec.

Dziekuje za porady w sprawie zakwasu. Na pewno zasusze cosik
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Gdybym swego czasu nie zasuszyła trochę swojego ,
to bym się zapłakała kiedy po przyjezdzie z urlopu zastałam pleśń na swoim lodówkowym kilkulatku.
Dlatego naprawdę warto-w celach reanimacyjnych
icon_wink.gif
 

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Nie mogę wyjść z podziwu! Upiekłam go wczoraj, to mój pierwszy chleb WYŁĄCZNIE na zakwasie!
icon_razz.gif
Jest pyszny, dokładnie taki, jakiego oczekiwałam.
Trochę miałam obawy, jak to zawsze przed pierwszym razem, na dodatek mój zakwas młodziutki jest, ma zaledwie tydzień, ale wypiek udał nie nadspodziewanie dobrze. Czuję się zachęcona i będę od tej pory na pewno częściej piekła na zakwasie
daumen.gif
 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
coś chyba skopałam, bo mi przez całą noc nie wyrósł... zakwas dostałam od męża kuzynki, kilkuletni, nie wiem o co chodzi?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,405
113
Dziś, po długiej przerwie pieczenia w foremkach, upiekłam ten chleb.
Jak zwykle bardzo smaczny.

38.jpg
 

Załączniki

  • 38.jpg
    38.jpg
    92.9 KB · Wyświetleń: 32

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,838
61
48
Wyciągam, bo właśnie upiekłam ten chleb. Wszystko ok, bardzo smaczny, polecam. Tylko ja zrobiłam błąd - zrobiłam podwójną porcję i miałam wątpliwości, czy nie będzie za wysoki do mojej dużej keksówki. Włożyłam więc do dużej i 1/3 do małej. I chleby są nieco za niskie (wyrosły ładnie, to ciasta było za mało).
Ale w smaku - rewelacja!
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,405
113
Napisałam się dziś o linku do tego chleba, a teraz już go mam:
chleb wiejski.jpg
Nie wiem dlaczego nie pamiętałam o nim od 8 lat. To jest bardzo smaczny i łatwy do zrobienia chleb. Nie miałam mąki chlebowej i do pszennej 550 dodałam trochę Manitoby.
 
Ostatnia edycja:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Hazo, pięknie wypieczony.
Za dwa dni zamierzam też upiec. Marzę o ładnym bochenku bez foremki. Do tej pory nie udało mi się upiec ładnego :(.