Orzechowe placuszki

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:

3 jajka
1 1/4 szkl. pełnoziarnistej mąki
1/4 szkl. płatków kukurydzianych lub otrębów pszennych
1 1/2 szkl. mleka
olej do smażenia - najlepiej z pestek winogron lub kukurydziany
posiekane dowolne orzechy, nasiona słonecznika, sezam lub siemię lniane

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić lekko, a białka mocno - na sztywną pianę.
Do żółtek wmieszać mleko, pełnoziarnistą mąkę i płatki kukurydziane lub otręby.
Całość delikatnie połączyć z białkami.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładać łyżką ciasto, formując placuszki o średnicy ok. 7 cm.
Posypać z wierzchu orzechami i dowolnymi nasionami lub dodać je wcześniej do ciasta.
Kiedy placuszki zaczną się lekko wybrzuszać, przewrócić je na drugą stronę.
Piec do czasu, aż lekko zbrązowieją z obu stron.
Jeść z dowolnymi dodatkami lub bez
icon_smile.gif


Smacznego!