Light Silesian Rye

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,346
113
Nie chciało mi się wyciągać i grzać kamienia i upiekłam w żaroodpornym garnku.

Light_Silesian__Rye.jpg

Niestety prawie cały kminek odpadł. Nie umiem zrobić tak, aby jakiekolwiek posypki na wierzchu chleba się go trzymały.
 

Załączniki

  • Light_Silesian__Rye.jpg
    Light_Silesian__Rye.jpg
    76.2 KB · Wyświetleń: 1

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
hazo piękny
anbetung.gif
!Nawet brak kminku niczego mu nie ujmuje
lecker.gif
 

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
i ja zrobiłam ten chlebek
icon_smile.gif

z tym, że pszenną dałam: 3/4 chlebowej i 1/4 orkiszowej
icon_smile.gif

smak cudny...


6.JPG

6a.JPG
 

Załączniki

  • bochen.JPG
    bochen.JPG
    114.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 6.JPG
    6.JPG
    141.6 KB · Wyświetleń: 1
  • 6a.JPG
    6a.JPG
    126.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
a tak wygląda ten chlebek upieczony z mąki pszennej razowej i orkiszowej
icon_smile.gif


dzis2.JPG

dzis.JPG
 

Załączniki

  • dzis2.JPG
    dzis2.JPG
    147.4 KB · Wyświetleń: 1
  • dzis.JPG
    dzis.JPG
    156.6 KB · Wyświetleń: 1

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
hazo @ 6 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1264392Niestety prawie cały kminek odpadł. Nie umiem zrobić tak, aby jakiekolwiek posypki na wierzchu chleba się go trzymały.
Spróbuj tak: popryskać chleb, posypać posypką i używając np. szklanki ( albo takiego małego wałeczka do wałkowania wewnątrz formy, coś jak malarski wałek - myślę o konstrukcji) lekko "wwałkować" posypkę.
 

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
u mnie w domu nie lubią kminku, więc mam problem z "posypką" z głowy
icon_mrgreen.gif

wczoraj piekłam trzy >bochenki<, ale do prawdziwych bochenków to im jeszcze sporo brakuje!

1.JPG
 

Załączniki

  • 1.JPG
    1.JPG
    135.2 KB · Wyświetleń: 1

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
i znowu ja
rofl.gif

moim domownikom ten chlebek posmakował - chyba aż za bardzo, bo często każą mi do niego wracać
icon_mrgreen.gif


chlebus.JPG

chlebusie.JPG
 

Załączniki

  • chlebus.JPG
    chlebus.JPG
    173.1 KB · Wyświetleń: 1
  • chlebusie.JPG
    chlebusie.JPG
    155 KB · Wyświetleń: 1

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Mirabbelko bardzo zgrabny chlebek
lecker.gif


Przeczytałam cały wątek, podoba mi się ten przepis, może w tym tygodniu go wypróbuję
gruebel_2.gif

Mirabbelko czy biała mąka żytnia to 720?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
Siedzi w piecu. Okazało się, że nawet mam książkę, z której pochodzi przepis
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
Znalazłam kilka oznaczonych jako pyszne, a zupełnie nie pamiętam, żebym je piekła. Ale ja już coraz mniej pamiętam
icon_mrgreen.gif


A wracając do bohatera wątku - wyszedł pyszny. Piekłam w garnku rzymskim, jak zwykle w tej sytuacji zapomniałam naciąć, więc ma niekontrolowane pęknięcia. Bardzo mi smakuje skórka chleba pieczonego w garnku.

Daj znać, jak wyszły bagietki. Piekłam tylko raz w życiu, bo nie byłam zachwycona efektem.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
yrsa @ 30 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659957Daj znać, jak wyszły bagietki. Piekłam tylko raz w życiu, bo nie byłam zachwycona efektem.
Zrobiłam wreszcie wg Hamelmana na pate fermente. Wyszły super!

A przed chwilą już zrobiłam bigę na jutrzejsze paluchy z zielonymi oliwkami właśnie z książki Leader&#8217;a. Spodobały mi się na zdjęciu i akurat mam oliwki
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
mirabbelka @ 30 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1660032Zrobiłam wreszcie wg Hamelmana na pate fermente. Wyszły super!
Zapisałam sobie, że chwalisz.

mirabbelka @ 30 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1660032A przed chwilą już zrobiłam bigę na jutrzejsze paluchy z zielonymi oliwkami właśnie z książki Leader?a. Spodobały mi się na zdjęciu i akurat mam oliwki
icon_mrgreen.gif
Tu też czekam na recenzję.

A u mnie rośnie Light Silesian Rye. Chyba najlepszy z chlebów, które ostatnio upiekłam (czyli w czasie zarazy).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: