Keks mięsny

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
klops12.JPG

Składniki:
* 750g mięsa wieprzowego zmielonego ( ja miałam tzw. od szynki)
* 1 pojedyncza pierś kurczaka
* po 1/2 strąka papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
* ok. 150 g sera żółtego
* 6-10 sztuk pieczarek
* 1,5 czerstwej bułki
* 2 jajka
* 1 cebula
* sól, pieprz, majeranek
* przyprawa do kurczaka
* 1 łyżka masła

klops1.JPG
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekroic na dwie, trzy części, obsypac przyprawą i odstawic na 1-2 godziny.
Pieczarki pokroic w grubsze plastry o obsmażyc na 1 łyżce masła. Wystudzic.
Bułkę namoczyc i odcisnąc. Zemlec razem z mięsem i cebulą. Doprawic solą, pieprzem i majerankiem, dodac jajka. Bardzo dokładnie wyrobic. Papryki i ser pokroic w kostkę i dodac do mięsa razem z zimnymi już pieczarkami. Wymieszac. Naczynie do zapiekania (u mnie forma keksowa) wyłożyc papierem.
Połowę masy mięsnej włożyc do naczynia, uklepac łyżką. Na mięsie, wzdłuż naczynia ułożyc piersi z kurczaka. Lekko wgnieśc w masę mięsną. Przykryc pozostałą masą mięsną. Naczynie przykryc.

klops3.JPG
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i w tej temperaturze piec ok. 15 minut. Po zadanym czasie temperaturę zmniejszyc do 200 stopni ( 180 w termoobiegu) i piec jeszcze około 1h 15min. Pół godziny przed zakończeniem pieczenia , naczynie odkryc.

kek4.JPG
 

Załączniki

  • klops1.JPG
    klops1.JPG
    107.6 KB · Wyświetleń: 1
  • klops3.JPG
    klops3.JPG
    112.6 KB · Wyświetleń: 1
  • klops12.JPG
    klops12.JPG
    102.2 KB · Wyświetleń: 1
  • kek4.JPG
    kek4.JPG
    119.3 KB · Wyświetleń: 1

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
bardzo fajny przepis - ja go zrobię jutro lub w piątek i już wiem, że będzie idealny na I fazę MM gdy zamiast masła dam oliwę i wykluczę bułkę tartą.
icon_smile.gif