Kalinowa sałatka z pęczakiem

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Kalinowa sałatka ( Kuchnia 1/1997)

1 szklanka pęczaku
puszka kukurydzy
2 pęczki szczypioru
pęczek pietruszki natki
3 świeże ogórki
5 łyżek oleju slonecznikowego
2 łyżki soku cytrynowego lub ocet winny
1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz

Ugotowany na sypko pęczak wsypac do salaterki , ostudzić.
Kukurydzę odsączyć i dodać do kaszy. Dodać drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Ogórki obrać, pokroić w małą kostkę, wsypać do salaterki. Dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać. Polać olejem, sokiem cytrynowym lub octem, posypać ziołami i pieprzem. Wymieszać. przybrać natką pietruszki.