Suflet serowy z szynką i porami*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robiłam to danie kilkakrotnie, jest raczej przystawką niż głównym daniem obiadowym. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza.

Składniki
6 porów (tylko białe części)
1/8 l mięsnego rosołu (może być lekki rosół drobiowy z kostki)
łyżka masła z czubkiem
łyżka mąki
2 jajka (osobno żółtka i białka)
5 dkg startego żółtego sera ( ja biorę ementaler)
4 plastry gotowanej szynki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Pory oczyścić, od strony korzeni przyciąć tak, żeby liście się trzymały piętki korzeniowej, przekroić każdy por wzdłuż na połowę i dobrze umyć. Dusić w rosole przez 20 minut z dodatkiem, jeśli trzeba (rosół słony), soli i pieprzu. Rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać wywar z porów, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować 3 minuty, po czym zdjąć z ognia. Wymieszać z żółtkami, białka ubić na sztywną pianę i wraz z tartym serem dodać do ciepłego sosu. Pory włożyć do żaroodpornej formy, obłożyć plastrami szynki i zalać masą sufletową. Piec 25 minut w temperaturze 200 st. Suflet powinien się lekko zrumienić. Można podawać z bagietką, chociaż mnie smakuje sam, ponieważ jest w nim sporo jarzyn i to mi wystarcza. Ale żeby danie było pełne, dodatek świeżego chrupiącego pieczywa, jest jak najbardziej wskazany.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Czy ja dobrze zrozumiałam, że pory powinny być w całości? Tylko takie rozkrojone? A w jakim naczyniu pieczesz ten suflet, w ramekinach?
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Każdy por powinien być przekrojony na pół, tylko połówki powinny u dołu trzymać się piętki korzeniowej, żeby liście się nie rozpadły. Piekę ten suflet w foremce 30 x 12 cm. Gorąco polecam. Nie opada jak to mają w zwyczaju suflety, jest doskonałą przystawką albo ciepłym daniem na małe przyjęcie.
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Dzięki za wskazówki
icon_smile.gif
Mam ostatnio fazę na zupełnie nowe smaki i potrawy, a sufletu jeszcze nigdy nie jadłam ani tym bardziej nie piekłam, wiec chyba wypróbuję, jak tylko sie w pory zaopatrzę
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Chciałabym jeszcze coś dodać na temat foremki do zapiekania. Moja jest trochę za wąska i ułożenie porów dość cienką warstwą wymaga trochę trudu, mimo że pory są już miękkie. Najlepsza byłaby prostokątna z szerszym dnem, np. ze szkła ogniotrwałego lub kamionki. Ja mam ze szkła, ale okrągłą o poj. 2 litrów i czasem też w niej robię ten suflet, tyle że dno nie jest zbyt duże i znów wystepują te same sprawy. Nie kupuję już nowych naczyń, bo moje jednoosobowe gospodarstwo nie wymaga uzupełnień, dla mnie musi wystarczyć. To tyle, jeśli chodzi o ułatwienie zapiekania porów.