IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> kruchy jabłecznik z bezą
karolina j.
post 18 Jan 2009, 21:47
Post #1





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 15
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.779



Składniki:
3 szk. mąki pszennej
5 dkg cukru
15 dkg cukru pudru
25 dkg margaryny
2 łyżki śmietany
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kg jabłek
cukier waniliowy
cynamon
sól

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać w misce z margaryną, dodac 5 dkg cukru, 4 żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Gotowe włożyć do lodówki. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce i podsmażyć w rondlu dodając łyżeczkę cynamonu, ckier wanioliowy i tyle cukru żeby nie były kwaśne.
Dużą blaszkę wysmarować margaryną i połową ciasta wyłożyć spód oraz boki. Wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka, na nie zetrzec na tarce ciasto, zostawiajac maly kawalek.
Ubić piane z 4 białek ze szczyptą soli, dosypać cukier puder, wyłożyć na ciasto a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. piec ok godz.

Przepis sprawdzony wielokrotnie, ciasto bardzo smaczne:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 7th December 2019 - 13:34