kruchy jabłecznik z bezą

karolina j.

Member
Gru 11, 2008
15
0
0
Składniki:
3 szk. mąki pszennej
5 dkg cukru
15 dkg cukru pudru
25 dkg margaryny
2 łyżki śmietany
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kg jabłek
cukier waniliowy
cynamon
sól

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać w misce z margaryną, dodac 5 dkg cukru, 4 żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Gotowe włożyć do lodówki. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce i podsmażyć w rondlu dodając łyżeczkę cynamonu, ckier wanioliowy i tyle cukru żeby nie były kwaśne.
Dużą blaszkę wysmarować margaryną i połową ciasta wyłożyć spód oraz boki. Wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka, na nie zetrzec na tarce ciasto, zostawiajac maly kawalek.
Ubić piane z 4 białek ze szczyptą soli, dosypać cukier puder, wyłożyć na ciasto a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. piec ok godz.

Przepis sprawdzony wielokrotnie, ciasto bardzo smaczne:)