Zapiekanka cebulowo serowa na cieście francuskim

darbarian

Member
Sty 18, 2009
12
0
0
Co prawda zapiekanka nie jest przepisem francuskim
icon_eek.gif
lecz ze względy na ciasto wrzuciłem ją tutaj, najwyżej moderator niech przeniesie do kuchni PL
gruebel_2.gif


39b4f0009935be0cmed.jpg


Składniki i dodatki:
Ciasto francuskie
Szynka 400 gr
Cebula 1,5 kg
Śmietana kremówka 200-250ml
Jajka 4 szt.
Ser (lazur niebieski) lub mozarella albo zwykły (według gustu) 400-450 gr
Przepis jest na jedną blachę

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze razem z papierem w które jest zawinięte

7b66a263241b199d.jpg


Cebulę pokroić w tzw. piórka, posolić-popieprzyć i poddusić na patelni

75f5ea16ff178205.jpg


Cebulę po zdjęciu z patelni włożyć do durszlaka w celu zminimalizowania ilości płynów.
Po lekkim odsączeniu cebuli wykładamy ją ją na ciasto.

b7bae4623b35ee32.jpg


Kolejna warstwa to pokrojona szynka.

d27e98f97d45f723.jpg


Ostatnia warstwa to ser, jako że żona lubi sery których ja nie lubię zrobiliśmy pół na pół
icon_mrgreen.gif


a9000f6d93f95056.jpg


Kremówkę dokładnie wymieszać z jajkami.

6a063e71bbc66e54.jpg


Po czym wylewamy ją na blachę.

1115b1b0e62f6874.jpg


Pozostaje nam wrzucić do piekarnika i zapiekać około 30-40 min w temperaturze około 180 stopni

e55b689e7e5882f4.jpg


003ffc10c2b82113.jpg


Pozdrawiam i życzę smacznego.
 

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Ja też muszę
icon_mrgreen.gif
Uwielbiam zapiekanki
lecker.gif

Chyba tylko będę musiała piec w wyższej temperaturze ( ciasto francuskie wymaga wysokiej temperatury, mój piecyk niedopieka
icon_neutral.gif
) a boję się zakalca.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Właśnie i mnie to zastanowiło - czy to ciasto na spodzie da radę się podnieść i zlistkować z takim obciążeniem? Nie zaparza się i nie wychodzi zakalec?
Bo apetycznie to wygląda i człowiek ochoty nabiera by spróbować
icon_biggrin.gif
 

darbarian

Member
Sty 18, 2009
12
0
0
Ciasto niestety nie jest tak kruchutkie jakby było wypiekane na wierzchu.Przy okazji będę robił kolejny test z innym ciastem.Chociaż to mi smakowało
mniam.gif

A zakalca nie było
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
tez mi sie podoba ten przepis ale zeby ciasto bylo kruche na dno naczynia wyloze cebule i szynke i przykryje ciastem, pozniej wystarczy odwrocic, posypac serem i jeszcze chwile zapiec