Pancakes cytrynowe wg Donny Hay

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Pulchniutkie i mieciusienkie placuszki. Malo chlonely tluszcz przy smazeniu.
Wyobrazam sobie, ze oryginalne musza byc jeszcze lepsze, moje byly nie z serem a z tofu.

IMG_1632_1.JPG

1 szkl maki - przesiac. Placuszki maja byc pulchne.
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl drobnego cukru (moze byc puder)
200g ricotty (tofu jedwabistego - po zmiksowaniu nie ma grudek)
2/3 szkl mleka
2 lyzeczki skorki otartej z cytryny
60g masla (stopionego)
2 jajka

Oddzielic bialka. Wymieszac wszystkie skladniki procz bialek do polaczenia dodajac na koncu sztywna piane z bialek.
Na nieduzym (maksymalnie srednim) ogniu smazyc na masle placuszki ciepane lyzka po 2-3 minuty z kazdej strony.

Wychodzi okolo 20 sztuk.

Podawac posypane cukrem z czastka cytryny do psikniecia.



Uwazac przy smazeniu, bo ze wzgledu na cukier lubia sie palic. Podejrzewam, ze moje - sojowe - jeszcze bardziej.
Nigdy nie jadlam nic rownie mieciutkiego.
 

Załączniki

  • IMG_1632_1.JPG
    IMG_1632_1.JPG
    61.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dodalam zdjecie na zachete.
Podejrzewam, ze z serem mniej sie przypalaja niz te z tofu i lepiej smakuja.