Ryba po grecku czyli ryba w jarzynach*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Ryba po grecku

Składniki:
1 kg filetów rybnych
700g marchwi
300g pietruszki (korzonek)
500g selera (korzonek)
400g cebuli
150g przecieru pomidorowego
1 listek laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
cytryna
1 łyżka cukru
olej do smażrnia
woda

1.Warzywa obieramy i kroimy w zapałki (jest to pracochłonne, ale koncowy efekt jest piorunujący). Cebule kroimy w półtalarki.
2.Rybę kroimy na pięciocentymetrowe kawałki, solimy i polewamy sokiem z połowy cytryny.
3.W garnku rozgrzewamy olej i w nim smażymy a następnie dusimy warzywa.
4.W dużej ilości oleju smażymy ryby z obu stron na złoty kolor , odsanczamy na bibułce i odkładamy ma półmisek.
5.W pozostałym oleju smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy jest gotowa wyciągamy ją łyżką cedzakową i dokładamy do warzyw.
6.Do warzyw dolewamy 1/4 l wody(albo i trochę więcej), przecier pomidorowy,sól, wszystkie przyprywy, cukier i sok z pozostałej połówki cytryny.
Dusimy do miękości, ale nie do papkości.
7.Układamy na półmisku na zmianę: warzywa, ryba, warzywa, ryby, warzywa.

Ps. Warzywa powinny być lekko słodko kwaskowe więc nieraz trzeba dodać trochę więcej soku z cytryny.
Ps 2. Podajemy na gorąco lub zimno. Jesli na zimno to najlepiej na następny dzień kiedy wszystkie soki się przegryzą.
mniam.gif
cook.gif
smacznego.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: