Przepis znalazłam dawno temu w miesięczniku "Ty i Ja". Jest to ciasto bardzo atrakcyjne i odmienne od naszych placków jabłecznych.
Składniki
25 dkg mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dkg cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 surowe żółtka
10 dkg masła ( dobrze oziębionego)
masło do formy
około 3 łyżek bułki tartej lub przesianych przez sitko biszkoptów
1 1/2 kg kwaskowatych jabłek
2 łyżki drobnego cukru kryształu
sok z 1/2 cytryny
5 dkg posiekanych orzechów laskowych
1/4 l słodkiej śmietanki ( ja biorę 30%)
3 jajka (osobno żółtka i białka)
10 dkg cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta otartej skórki cytrynowej
Zaczynamy od przyrządzenia kruchego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy 8 dkg cukru pudru, cukier waniliowy, 2 surowe żółtka oraz 10 dkg dobrze ochłodzonego masła podzielonego na małe kawałki. Wszystkie te składniki siekamy dokładnie nożem kuchennym - a gdy się połączą, zagniatamy szybko gładkie ciasto. Uformowane w kształcie kuli, owinięte folią spożywczą ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Z kolei przygotowujemy jabłka. Obieramy je cienko, wydrążamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki. Posypujemy drobnym cukrem oraz skrapiamy sokiem cytrynowym.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim dno oraz boki natłuszczonej masłem tortownicy (26 cm), następnie równomiernie posypujemy bułką tartą lub biszkoptami. Na tak przygotowane ciasto nakładamy jabłka, które posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Teraz kolej na przyrządzenie śmietankowej polewy. Słodką śmietankę rozkłócamy z 3 surowymi żółtkami, 10 dkg cukru pudru, łyżką mąki ziemniaczanej i szczyptą otartej skórki cytrynowej - dodając na ostatku bardzo sztywno ubitą pianę z 3 białek. Polewą tą pokrywamy równomiernie jabłka - i tortownicę wsuwamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie placek jest dobrze upieczony i pięknie przyrumieniony. Gdy przestygnie, dzielimy go na porcje.
Składniki
25 dkg mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dkg cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 surowe żółtka
10 dkg masła ( dobrze oziębionego)
masło do formy
około 3 łyżek bułki tartej lub przesianych przez sitko biszkoptów
1 1/2 kg kwaskowatych jabłek
2 łyżki drobnego cukru kryształu
sok z 1/2 cytryny
5 dkg posiekanych orzechów laskowych
1/4 l słodkiej śmietanki ( ja biorę 30%)
3 jajka (osobno żółtka i białka)
10 dkg cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta otartej skórki cytrynowej
Zaczynamy od przyrządzenia kruchego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy 8 dkg cukru pudru, cukier waniliowy, 2 surowe żółtka oraz 10 dkg dobrze ochłodzonego masła podzielonego na małe kawałki. Wszystkie te składniki siekamy dokładnie nożem kuchennym - a gdy się połączą, zagniatamy szybko gładkie ciasto. Uformowane w kształcie kuli, owinięte folią spożywczą ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Z kolei przygotowujemy jabłka. Obieramy je cienko, wydrążamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki. Posypujemy drobnym cukrem oraz skrapiamy sokiem cytrynowym.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim dno oraz boki natłuszczonej masłem tortownicy (26 cm), następnie równomiernie posypujemy bułką tartą lub biszkoptami. Na tak przygotowane ciasto nakładamy jabłka, które posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Teraz kolej na przyrządzenie śmietankowej polewy. Słodką śmietankę rozkłócamy z 3 surowymi żółtkami, 10 dkg cukru pudru, łyżką mąki ziemniaczanej i szczyptą otartej skórki cytrynowej - dodając na ostatku bardzo sztywno ubitą pianę z 3 białek. Polewą tą pokrywamy równomiernie jabłka - i tortownicę wsuwamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie placek jest dobrze upieczony i pięknie przyrumieniony. Gdy przestygnie, dzielimy go na porcje.