- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Kolejny przepis z książeczki "Dania z kasz i ryżu" z Biblioteczki Poradanika Domowego.
Mimo, że ja z tych mięsożernych
to z tych gołąbków też jestem zadowolona
20 dag pęczaku ( ja wzięłam połowę )
główka białej kapusty
30 dag fasoli ( ja wzięłam taką z puszki, 1 puszkę)
2 duże cebule ( wzięłam tylko 1/2 dużej, bo się pomyliłam
)
3 łyżki oleju
łyżeczka posiekanego świeżego majeranku ( dałam suszony)
2 szklanki wywaru z warzyw ( ja użyłam do gotowania wody+ kostki bulionowe, drobiowe
)
sól, pieprz ( ja jeszcze liść laurowy i ziele angielskie)
kapustę przygotować jak zwykle, czyli sparzyć, wyciąć z liści grube nerwy.
Pęczak ugotować na sypko, ostudzić ( ja nie studziłam)
Fasolę ugotować, odcedzić, przepuścić przez praskę ( ja zgniotłam swoją z puszki tłuczkiem do ziemniaków)
Cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na oleju. Fasolę wymieszać z pęczakiem, cebulą i majerankiem, doprawić do smaku solą, pieprzem. Farsz zawinąć w kapuściane liście, jak zwykle się robi
Ułożyć w garnku, zalać wywarem i dusić do miękkości kapusty ( jak ok. 40-45 minut, ale mogło być krócej...)
Sos:
50 dag pomidorów ( ja wzięłam z puszki, 1 puszkę
)
marchewka
duża cebula ( wzięłam 1/2)
2 łyżki oleju
2 dag masła ( wzięłam 1 łyżkę)
pęczek koperku ( dałam mrożony)
łyżka gęstej śmietany
sól, pieprz ( ja dodatkowo 1 łyżeczkę cukru)
Pomidory pokroić w ćwiartki, udusić, przetrzeć przez sito. Marchew pokroić na kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę udusić na oleju. ( Ja do zeszklonej cebuli włożyłam pomidory z puszki i razem trochę jeszcze dusiłam). Pomidory, cebulę i marchewkę razem zmiksować, dodać masło-ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku ( ja jeszcze cukrem jak już mówiłam), dodać śmietanę i koperek.
Gołąbki osączyć z wywaru, polać sosem.
Mimo, że ja z tych mięsożernych



20 dag pęczaku ( ja wzięłam połowę )
główka białej kapusty
30 dag fasoli ( ja wzięłam taką z puszki, 1 puszkę)
2 duże cebule ( wzięłam tylko 1/2 dużej, bo się pomyliłam

3 łyżki oleju
łyżeczka posiekanego świeżego majeranku ( dałam suszony)
2 szklanki wywaru z warzyw ( ja użyłam do gotowania wody+ kostki bulionowe, drobiowe

sól, pieprz ( ja jeszcze liść laurowy i ziele angielskie)
kapustę przygotować jak zwykle, czyli sparzyć, wyciąć z liści grube nerwy.
Pęczak ugotować na sypko, ostudzić ( ja nie studziłam)
Fasolę ugotować, odcedzić, przepuścić przez praskę ( ja zgniotłam swoją z puszki tłuczkiem do ziemniaków)
Cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na oleju. Fasolę wymieszać z pęczakiem, cebulą i majerankiem, doprawić do smaku solą, pieprzem. Farsz zawinąć w kapuściane liście, jak zwykle się robi

Ułożyć w garnku, zalać wywarem i dusić do miękkości kapusty ( jak ok. 40-45 minut, ale mogło być krócej...)
Sos:
50 dag pomidorów ( ja wzięłam z puszki, 1 puszkę

marchewka
duża cebula ( wzięłam 1/2)
2 łyżki oleju
2 dag masła ( wzięłam 1 łyżkę)
pęczek koperku ( dałam mrożony)
łyżka gęstej śmietany
sól, pieprz ( ja dodatkowo 1 łyżeczkę cukru)
Pomidory pokroić w ćwiartki, udusić, przetrzeć przez sito. Marchew pokroić na kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę udusić na oleju. ( Ja do zeszklonej cebuli włożyłam pomidory z puszki i razem trochę jeszcze dusiłam). Pomidory, cebulę i marchewkę razem zmiksować, dodać masło-ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku ( ja jeszcze cukrem jak już mówiłam), dodać śmietanę i koperek.
Gołąbki osączyć z wywaru, polać sosem.
