- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
PASZTETKA.
Innymi słowy - pasztetowa... prawdziwie domowa.
Składniki:
Około 2 kg podgardla,
ok. 1 kg wątroby,
kilka wieprzowych skórek,
2 l mleka lub rosołu,
70 dag mąki pszennej,
70 dag kaszy manny,
10 jajek,
3 cebule,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Podgardle i skórki ugotować osobno, odcedzić i zmielić przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach.
Wątrobę zaparzyć, ale nie gotować, wystudzić, zemleć przez maszynkę i dodać do mielonego tłuszczu.
Następnie dolać mleko lub rosół, wsypać mąkę i kaszę manną, sól i pieprz do smaku.
Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu do zrumienienia.
Następnie rozetrzeć ją z odrobiną wody i dodać do masy.
Dokładnie wymieszać.
Nakładać do jelit i gotować przez ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu.
Można też przyrządzić pasztetową w słoikach.
Nałożyć masę do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować w dużym garnku przez ok. 2 godz.
Przy pasteryzowaniu w garnku trzeba dno wyłożyć ścierką żeby słoiki nie popękały.
Przepis pochodzi stąd
Innymi słowy - pasztetowa... prawdziwie domowa.
Składniki:
Około 2 kg podgardla,
ok. 1 kg wątroby,
kilka wieprzowych skórek,
2 l mleka lub rosołu,
70 dag mąki pszennej,
70 dag kaszy manny,
10 jajek,
3 cebule,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Podgardle i skórki ugotować osobno, odcedzić i zmielić przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach.
Wątrobę zaparzyć, ale nie gotować, wystudzić, zemleć przez maszynkę i dodać do mielonego tłuszczu.
Następnie dolać mleko lub rosół, wsypać mąkę i kaszę manną, sól i pieprz do smaku.
Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu do zrumienienia.
Następnie rozetrzeć ją z odrobiną wody i dodać do masy.
Dokładnie wymieszać.
Nakładać do jelit i gotować przez ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu.
Można też przyrządzić pasztetową w słoikach.
Nałożyć masę do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować w dużym garnku przez ok. 2 godz.
Przy pasteryzowaniu w garnku trzeba dno wyłożyć ścierką żeby słoiki nie popękały.
Przepis pochodzi stąd
Ostatnią edycję dokonał moderator: