Sznycle cielęce na sposób rosyjski

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dnie nieco pracochłonne, ale bardzo atrakcyjne, w sam raz na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Ponieważ nie jest tanie, robię je na tzw. "okazje". Tutaj jest "przymiarką" do tygodnia rosyjskiego.

Składniki
4 ładne sznycle cielęce
pomidor
2 łyżki czarnego kawioru
25 dkg ryżu
3 - 4 łyżki masła
sól, pieprz

Sos
3 - 4 dkg suszonych grzybów (same kapelusze)
5 dkg masła
1 mała drobno posiekana cebula
łyżka mąki
2 jędrne małe ogórki kiszone
2 pomidory obrane ze skórki (po sparzeniu)
1 1/2 filiżanki kwaśnej śmietany (22%)
1/2 pęczka drobniutko posiekanej naci pietruszki

Zaczynamy od przygotowania sosu. Grzyby myjemy dokładnie i zalewamy na noc 1 1/2 szklanką zimnej wody. Nazajutrz gotujemy je do miękkości, po czym kroimy na cienkie paseczki, a wywar zachowujemy. W rondelku rozpuszczamy 5 dkg masła, dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną cebulę, posypując to wszystko łyżką mąki. Po krótkim przesmażeniu dodajemy ogorki obrane i pokrojone w drobniutką kosteczkę, pomidory podzielone na ósemki i wywar z grzybów, którego nie powinno być więcej jak pół szklanki. Zawartość rondla dusimy na małym ogniu, mieszając, przez 20 minut. Sos podprawiamy śmietaną i krótko zagotowujemy. Na zakończenie dodajemy posiekaną pietruszkę.
Ryż wsypujemy do rondla na półtorej łyżki rozpuszczonego masła, krotko przesmażamy, żeby się nie zrumienił, tylko nasiąknął trochę tłuszczem i zalewamy wrzątkiem w proporcji 1:2, solimy i pod przykryciem wypiekamy około 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Zamiast wody możemy użyć lekkiego bulionu z kostki.
Sznycle solimy, oprószamy pieprzem i smażymy na maśle tak, by obustronnie były jednakowo rumiane.
Na płaskim półmisku układamy warstwę gorącego ryżu, na ryżu usmażone sznycle i całość polewamy gorącym sosem. Na każdym sznyclu (po polaniu sosem) kładziemy plaster pomidora ozdobiony 1/2 łyżeczką kawioru. Osobno możemy podać sałatę z sosem winegret
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: