Tort ptysiowy

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
tort_ptysiowy.jpg

pty_.jpg

Bardzo delikatny tort.

Ciasto:
1 szklanka mleka
13 dag masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
8 jajek
Mleko przelać do garnka i dolać ok. 150 ml wody. Dodać masło, sól oraz cukier i zagotować.
Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od dna.
Przestudzić, a następnie miksować, dodając po 1 jajku.
Ciasto podzielić na 4 części i upiec kolejno 4 krążki, w tortownicy (o średnicy 26cm)
wyłożonej papierem do pieczenia.Każdy krążek piec około 15 min.w temp.240st.C
( ja piekłam 20 min.w temp. 220st.C.

Dodatkowo:
75dag mandarynek (6 sztuk)bez pestek
6 łyżek likieru pomarańczowego
15 dag dżemu brzoskwiniowego
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan-fixu
5 łyżek cukry pudru

Śmietanę schłodzić.
Mandarynki obrać dokładnie i rozdzielić na cząstki.
W misce zmieszać: 10dag dżemu z 4 łyżkami likieru, dodać cząstki mandarynek i wymieszać.
Osobno zmieszać pozostały dżem z resztą likieru.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając śmietan-fix i cukier puder.
Jeden krążek ptysiowy ułożyć na dnie tortownicy,posmarować dżemem z likierem
i wyłożyć 2/3 mandarynek.
Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany,przykryć drugim krążkiem ciasta,
lekko go docisnąć i posmarować dżemem. Na tym krążku położyć resztę mandarynek
i rozsmarować na nich 1/3 śmietany.
Na wierzchu ułożyć trzeci krążek ciasta i znów lekko docisnąć.
Posmarować wierzch resztą dżemu oraz resztą bitej śmietany i włożyć
tortownicę z tortem na 1 godzinę do lodówki.
Ostatni krążek ciasta połamać na małe cząstki. Tort ostrożnie wyjąć z formy na paterę i
wierzch oraz boki posypać kawałkami ciasta.

Moje uwagi:użyć mandarynek słodkich bez pestek, a dla ułatwienia
wszystkie 3 krążki ciasta smarowałam dżemem przed włożeniem do formy.
Robiłam go dwukrotnie i polecam do wypróbowania.
 

Załączniki

  • tort_ptysiowy.jpg
    tort_ptysiowy.jpg
    122.3 KB · Wyświetleń: 0
  • pty_.jpg
    pty_.jpg
    120.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
a skąd wiedziałaś, że chodzą za mną ptysie?? Muszę wypróbować. Koniecznie.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Wiedziałam, wiedziałam- bo za mną też czasem chodzą.
wink.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0

ptysioch

Member
Lut 28, 2008
13
0
0
Zrobiłam ten tort na swoje urodziny, z tym, że z masą truskawkową (śmietana 30%, 2 galaretki truskawkowe, świeże truskawki). Wyszedł pyszny, lekki, nie za słodki, każdy prosił o dokładkę
icon_smile.gif
Dziękujęza przepis!!!
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
ptysioch @ 1 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=860656Zrobiłam ten tort na swoje urodziny, z tym, że z masą truskawkową (śmietana 30%, 2 galaretki truskawkowe, świeże truskawki). Wyszedł pyszny, lekki, nie za słodki, każdy prosił o dokładkę
icon_smile.gif
Dziękujęza przepis!!!
Witaj ptysioch! Bardzo się cieszę, że zrobiłaś go i, że smakował. Dobry pomysł miałaś. Truskawki
na czasie i pyszne.
wink.gif