Lekki sernik

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Alternatywa dla pysznych, ale dość ciężkich cziskejków
icon_wink.gif

Powstał z potrzeby chwili. Przy świadomej produkcji można sobie odpuścić kupowanie brzoskwiń, odsączanie ich, cięcie i ponowne wrzucanie do puszki
zahnlos.gif


Proporcje na tortownicę 26 cm. Wychodzi cała, więc w razie mnożenia bytów, przyda się większa.

Spód:
- ok 2 szkl. mąki, niepełne (krupczatka albo pół na pół - krupczatka i pszenna)
- ok 0,5 szkl. cukru
- 2 żółtka
- ok 100 g masła / margaryny
- łyżka śmietany (powinna być kremówka, ale i z 18% wyjdzie)
- łyżeczka proszku do pieczenia

Nie bawimy się specjalnie. Masło roztapiamy, zagniatamy ciasto i mamy w nosie siekanie zimnego. Wylepiamy tortownicę i gustowny rancik, wsadzamy do pieca. Podpiekamy do zarumienienia w 200 stopniach C.
Tak, wiem, powinno się chłodzić, ale zapomniany wyciek tłuszczowy z poprzedniej produkcji zaczął dymić, więc... No nikt nie miał głowy. Przy okazji - mycie nagrzanego piekarnika to kiepska zabawa
icon_wink.gif


Masa:
- ok 750 g chudego sera w kostce (jak najściślejszego, suchego, zatykającego)
- 2 żółtka i 2 jajka + 2 białka
- ok 3/4 szkl cukru + 0,5 szkl cukru do białek
- cukier waniliowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka śmietany 18% (albo jaka jest)
- 2 łyżki mąki pszennej (budyniu, czegokolwiek, sami wiecie)
- skórka z 2 cytryn + sok z jednej cytryny

- szklanka mrożonych jagód
- dwie garści płatków migdałowych

Wzdychamy ciężko i mielimy ser. Dwa razy. Im ściślejszy, tym lepiej. Dorzucamy 2 żółtka, 2 jajka, 3/4 szkl cukru, cukier waniliowy, jogurt, śmietanę. Miksujemy aż pozbędziemy się grud.
Myjemy mikser.
Wyciskamy cytrynę (pestki do kosza), dorzucamy skórkę. Mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy znowu.
Ubijamy pianę z dwóch białek, na koniec ubijania dodajemy 0,5 szkl cukru. Mieszamy z masą serową.

Na podpieczony spód wylewamy połowę masy, wysypujemy jagody, posypujemy płatkami migdałowymi, na to pozostała masa. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach, na niższej półce piekarnika.

Zdjęcie będzie jeśli nie zapomnę
icon_wink.gif


Bardzo dobry, dość delikatny, niezbyt słodki (jagody są kwaskowe). Warstwa migdałów przyjemnie chrupie. Nie chciało mi się piec w kąpieli, więc popękał, ale smaku mu to nie ujmuje.
Ot, zwykły sernik, tyle, że sama masa dość lekka.

Edit: zdjęcie.

DSCN4759_copy.jpg
 

Załączniki

  • DSCN4759_copy.jpg
    DSCN4759_copy.jpg
    34.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,902
1,484
113
Muszę przyznać, że uśmiałam się czytając Twój przepis - szczególnie opis czynności.
Ne mam jagód, chyba można zrobić z innymi owocami?
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Pewnie można
icon_wink.gif
Zazwyczaj zastanawiam się, co wrzucić do sernika, gdy ten sernik robię, a tu mi pasowało połączenie cytryn z jagodami.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
A bardzo dziękuję
icon_wink.gif
Co Wam będę żałować moich radosnych przygód kuchennych
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,351
3,611
113
Przyznam szczerze, że mnie dla odmiany takie literackie opisy się bardzo cieżko czyta (choć są bez wątpienia urocze), bo czasem trudno jest mi wyłowić z nich konkrety.
icon_redface.gif

A w tym przypadku dodatkowo nie jestem w stanie zrozumieć, co autor miał na myśli, pisząc o brzoskwiniach?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Przepraszam, ja inaczej nie umiem
icon_sad.gif

Kupiłam brzoskwinie do sernika, podziabałam i odłożyłam, bo naszło mnie na jagody. Ot, tyle.

Joanno, Ty jesteś mistrzynią serników, ja tylko, cóż pożytkuję resztki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,351
3,611
113
Azazelle - nie daj Boże nie zmieniaj swojego stylu, bo jest jedyny, niepowtarzalny i sympatyczny! Nie chciałam Ci sprawić przykrości swoją uwagą - po prostu po przeczytaniu kawałka dobrej literatury z wrodzonego lenistwa wybieram do pieczenia mniej skomplikowane, bardziej schematyczne przepisy....
icon_redface.gif

I nie jestem żadną mistrzynią - po prostu lubię serniki i kilka ich już w życiu upiekłam. Ot, tyle...

Dziękuję za wyjaśnienie sprawy brzoskwiń - motało mi się po głowie takie wyjaśnienie, ale nie byłam pewna...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
zahnlos.gif

Jesteeeeeeeeeeeeś mistrzynią, zdjęcia też masz obłędne. Swoją drogą, nie kadzę, gdyby nie Twoje przepisy, dalej mordowałabym masło z twarogiem w starej makutrze
icon_wink.gif
 

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
tu gdzie mieszkam bardzo ciezko jest dostac polski chudy twarog
icon_sad.gif

czym moge go zastapic?
mam dostepne soft cheese typu fialadelfia, ricotta, mascarpone, polski tlusty twarog badz z wiaderka
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Kinia, ja bym zastąpiła czym bądź - piekłam z takiego, jaki miałam, każdy mój sernik to improwizacja
icon_smile.gif

Generalnie wolę ser z kostki, bo nie jest tak tłusty, jak kremowy (kremowy ma ok 20 % tłuszczu, półtłusty z kostki 4%). Wiaderkowe są zazwyczaj rzadsze, ale prawda jest taka, że z jakiego sera byś tego nie upiekła - i tak wyjdzie
icon_smile.gif
Polski tłusty po zmieleniu będzie gęstszy niż wiaderkowy. A Philadelphia, jeśli się nie lękasz o kondycję wątroby.