- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Taka bardzo oszczędna w składniki ,a mimo to bardzo smaczna rolada z makiem. Ja zrobiłam wg przepisu,ale polecam zamias cukru do maku dać np miod byłoby lepiej. Przepis przetłumaczyła LeNinka ,a pochodzi z tego rosyjskiego bloga
Rolada z makiem
Na 1 kg gotowego wyrobu:
475 g mąki,
5 g soli,
7 g suchych drożdży (3-4 g suchych drożdży pochodzenia zachodniego),-dałam 4 g
75 g cukru,
50 g masła śmietankowego lub margaryny,
30 g jajek,-(ja dalam jedno jajko o ono ważyło 60g)
250 g wody (autorka dała 310 g wody-mi starczyła ta ilość z przepisu ),
Nadzienie:
200 g maku,
75 g cukru.
Przygotować nadzienie makowe: do wrzącej wody wsypać mak i doprowadzić do wrzenia, następnie odcisnąć mak na gęstym sicie. Kiedy woda przestanie kapać, zmieszać z cukrem. Przepuścić mak 2-3 razy przez maszynkę lub rozetrzeć w makutrze. Taki mak można już używać jako nadzienie, lub dodać do niego jeszcze świeże jajka z posiekanymi orzechami, migdałami lub rodzynkami.
Przygotować ciasto drożdżowe dwufazowe (z rozczynem). Podzielić na 2 części, uformować kule i dać ciastu odpocząć 10 - 20 min. Rozwałkować prostokątny płat o grubości 5 mm. Na płat położyć przygotowany mak i uformować roladę. Płat można zwijać z jednego lub z dwóch końców. Przełożyć roladę na blachę złączeniem na spód, zostawić do wyrośnięcia (1 godz.), posmarować jajkiem, przekłuć w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i piec w temp. 210 - 220 st.C przez 25 - 30 minu
Moje uwagi
-Ja rozczyn z zrobiłam biorąc z ogólnej puli 75 g mąki ,100g wody ,drożdże ,15 g cukru ,wymieszałam i zostawiłam na ok 30 minut
-Po zagnieceniu moje ciasto ,nakryte rosło ok 1,5 godziny
-Mak miałam mielony ,sparzyłam go ,odsączyłam i wymieszałam z cukrem ,a trzeba było dać miód
- Bardzo mi popękał ,właściwie wzdłuż na całej długości
- Jak już pisałam smakuje jak taka bułka z makiem dobre na śniadanie ,ale i na podwieczorek

Rolada z makiem
Na 1 kg gotowego wyrobu:
475 g mąki,
5 g soli,
7 g suchych drożdży (3-4 g suchych drożdży pochodzenia zachodniego),-dałam 4 g
75 g cukru,
50 g masła śmietankowego lub margaryny,
30 g jajek,-(ja dalam jedno jajko o ono ważyło 60g)
250 g wody (autorka dała 310 g wody-mi starczyła ta ilość z przepisu ),
Nadzienie:
200 g maku,
75 g cukru.
Przygotować nadzienie makowe: do wrzącej wody wsypać mak i doprowadzić do wrzenia, następnie odcisnąć mak na gęstym sicie. Kiedy woda przestanie kapać, zmieszać z cukrem. Przepuścić mak 2-3 razy przez maszynkę lub rozetrzeć w makutrze. Taki mak można już używać jako nadzienie, lub dodać do niego jeszcze świeże jajka z posiekanymi orzechami, migdałami lub rodzynkami.
Przygotować ciasto drożdżowe dwufazowe (z rozczynem). Podzielić na 2 części, uformować kule i dać ciastu odpocząć 10 - 20 min. Rozwałkować prostokątny płat o grubości 5 mm. Na płat położyć przygotowany mak i uformować roladę. Płat można zwijać z jednego lub z dwóch końców. Przełożyć roladę na blachę złączeniem na spód, zostawić do wyrośnięcia (1 godz.), posmarować jajkiem, przekłuć w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i piec w temp. 210 - 220 st.C przez 25 - 30 minu
Moje uwagi
-Ja rozczyn z zrobiłam biorąc z ogólnej puli 75 g mąki ,100g wody ,drożdże ,15 g cukru ,wymieszałam i zostawiłam na ok 30 minut
-Po zagnieceniu moje ciasto ,nakryte rosło ok 1,5 godziny
-Mak miałam mielony ,sparzyłam go ,odsączyłam i wymieszałam z cukrem ,a trzeba było dać miód
- Bardzo mi popękał ,właściwie wzdłuż na całej długości
- Jak już pisałam smakuje jak taka bułka z makiem dobre na śniadanie ,ale i na podwieczorek
