Placki ciecierzycowe z kremowym twarożkiem

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Przepis z tej strony:
http://lucullian.blogspot.com/2009/01/chic...my-filling.html

Składniki
:

Placki:
200 ml mąki z ciecierzycy
200 ml wody
sól i pieprz do smaku
oliwa extra vergine do smażenia

Twarożek:
150 g kremowego twarożku (w oryginale ricotta, ale nie miałam)
5-6 suszonych na słońcu pomidorów, drobno posiekanych
8-10 małych czarnych oliwek, drobno posiekanych
sól
oliwa extra vergine
od siebie dodałam ząbek czosnku i kilka liści świeżej bazylii

Wykonanie:
Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą (ja dałam 0,5 łyżeczki) i pieprzem, odstawić na jakiś czas (u mnie 1 godzina) do napęcznienia. W międzyczasie wymieszać składniki twarożku, dolewając tyle oliwy, aby uzyskać smarowną konsystencję. Odstawić, żeby smaki się połączyły. Następnie smażyć placki na teflonowej patelni (na jeden placek ok. 50 ml ciasta). Ciasto lekko się rozlewa na patelni, ale dobrze się smaży, nie pęka i jest elastyczne. Można smażyć praktycznie bez tłuszczu, ja tylko przetarłam lekko nasączonym wacikiem. Moje placki (wyszło mi 5) miały średnicę ok. 15 cm. Usmażone placki smarować twarożkiem, można złożyć na pół jak kanapkę i zajadać, polecam bo pyszne.

Moje uwagi:
Myślę, że te placuszki będą się też dobrze komponować z jakąś surówką albo sosem tzatziki, są dość neutralne w smaku, więc kombinacje smakowe są nieograniczone. Zdjęcia nie będzie, bo zjadałam szybciej, niż smażyłam
icon_mrgreen.gif