Selery na ostro /kuchnia chinska/

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,667
2,967
113
Selery na ostro /kuchnia chinska/
1 duży seler, ok. 0,5 kg,
1 papryka czerwona,
1 papryczka chilli,
3 łyżki oleju,

0,75 litra wody,
1 łyżka soli,

Sos:
Po 1,5 łyżki: białego wina, octu winnego, sosu sojowego i cukru,
3 łyżki rosołu z kury, spora szczypta imbiru.
Seler umyć, pokroić w plastry /najlepiej szatowicą/, a następnie w słupki -
mniej więcej grubości zapałki, wlozyc do osolonej wody, gdzie muszą pobyć około 15 minut.
W tym czasie na patelni i łyżce oleju obsmażyć na silnym ogniu pokrojone w paski papryki . Przełożyć je na talerz . Pokrojone selery wylozyc na sito, osaczyc i włożyć na patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Smazyc na ostrym ogniu 2-3 minuty, dodac wczesniej obsmazone papryki, wlac sos, krotko zagotowac mieszajac.
Można jesc na cieplo, ale na zimno sa chyba jeszcze lepsze.
Jak się nie ma swiezej ostrej papryki, do sosu mozna dodac te w proszku.