niezwykle lekka masa budyniowa

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
przepis pochodzi od teściowej mojej znajomej, która kiedys prowadziła piekarnię- wreszcie ujawniła swoj sekret;)

MASA BUDYNIOWA

*4jajka
*3/4szkl cukru
* 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
*0,5l mleka
*1 1/2kostki masła (ja daje troszkę mniej) w temp. pokojowej
* 1/2 laski wanilii

W garnku o cienkim dnie ubijamy jajka z cukrem na gęstą masę, dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy mleko, z rociętą laską (ziarenka oczywiście wyskrobane). Garnek z masą jajeczną umieszczamy nad parą. Wrzące mleko wlewamy do masy jajecznej i ubijamy na prze aż powstanie budyń- trzeba uzbroić się w cierpliwość, czasem trwa to baaaaardzo długo, ale warto:). Kiedy budyń jest już gotowy zakrywamy garnek folią i studzimy.
Maslo rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Mozna dodać kawę, alkohol, itp.
Masy z tej ilości starcza do przełożenia tortu o śred. 24cm.