Fiskegrateng*

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Fiskegrateng
norweska zapieknaka rybna

poracja dla 4 osób ( 2 głodnych:))

Skladniki:

200 g filetów z ryby o białym mięsie
1 dl makaroni drobnego makaronu
50 g mrożonego groszku (niektóre przepisy nie podaja groszku)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 jajka
1/2 dl tartego sera żółtego (opcjonalnie)
2-4 łyżki tartej bułki

Biały sos:

1 łyżka masła
2 łyżki mąki
3 dl mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

W rondelku rozpuścić masło, dodac mąkę, podsmażyć mieszając. Dolać zimn mleko energicznie mieszając. Gotowac około 5 minut. Przyprawić sola i pieprzem. Ewentualnie dodać starty ser żółty.
Rybę ugotować (ja tylko rozmrażam+skrapiam sokiem z cytryny). Rozdrobnić (imo lepiej smakuje gdy kawałki są większe). Makaron ugotować.
Jajka podzielić na białka i żółtka. Do przestudzonego sosu wmieszać żółtka, białka ubić na sztywno.
Do sosu włożyć rybę, groszek. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Posypać bułką tartą (ewentualnie dla wielbicieli skorupek, można pod bułke podsypać ser zółty). Zapiekać 40 minut w temperaturze 200 stopni. (Ja skracam do maksymalnie 30 minut)
Smacznego
fiske1.JPG
fiske2.JPG
 

Załączniki

  • fiske1.JPG
    fiske1.JPG
    44.2 KB · Wyświetleń: 1
  • fiske2.JPG
    fiske2.JPG
    23 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
lecker.gif

U nas conajmniej raz w tygodniu(bez groszku,ale na wierzchu z przysmazonym boczkiem)
Cudne z gotowana na slodko marchewka,ziemniakami i polane maslem
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Dzieki Roggie,ze zapisalas,bo mi sie nigdy nie chcialo
icon_redface.gif
 

valvula

Member
Sie 14, 2008
30
0
0
Byłam zaskoczona połączeniem makaronu i ryby. Okazało się udane, jednak brakło mi ostrego smaku
gruebel_2.gif

DSCF2583ok.jpg
 

Załączniki

  • DSCF2583ok.jpg
    DSCF2583ok.jpg
    45 KB · Wyświetleń: 1

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
vidar @ 4 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=818129
lecker.gif

U nas conajmniej raz w tygodniu(bez groszku,ale na wierzchu z przysmazonym boczkiem)
Cudne z gotowana na slodko marchewka,ziemniakami i polane maslem
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Dzieki Roggie,ze zapisalas,bo mi sie nigdy nie chcialo
icon_redface.gif
Vidarek czy boczek już przesmażony/surowy dajesz przed zapiekaniem? tylko na wierzch? Spodziewam się gości z Polski i planuje podać fiskegrateng ale Twoją wersję LUX
icon_mrgreen.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Przesmazam boczus na chrupko i posypuje gotowy grateng juz na stole.
I u nas jest zawsze ser zapiekany na wierzchu(uwielbiamy ser).
A gosci z P. zazdraszczam
wink.gif
 

rednecki

Member
Lis 3, 2009
1
0
0
Robilem to danie w roznych restauracjach i zawsze w przepisie bylo troche drobno pokrojonego pora zamiast groszku. bez tego faktycznie moze brakowac troche smaku.