- Lut 14, 2006
- 1,142
- 0
- 0
Fiskegrateng
norweska zapieknaka rybna
poracja dla 4 osób ( 2 głodnych
)
Skladniki:
200 g filetów z ryby o białym mięsie
1 dl makaroni drobnego makaronu
50 g mrożonego groszku (niektóre przepisy nie podaja groszku)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 jajka
1/2 dl tartego sera żółtego (opcjonalnie)
2-4 łyżki tartej bułki
Biały sos:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
3 dl mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
W rondelku rozpuścić masło, dodac mąkę, podsmażyć mieszając. Dolać zimn mleko energicznie mieszając. Gotowac około 5 minut. Przyprawić sola i pieprzem. Ewentualnie dodać starty ser żółty.
Rybę ugotować (ja tylko rozmrażam+skrapiam sokiem z cytryny). Rozdrobnić (imo lepiej smakuje gdy kawałki są większe). Makaron ugotować.
Jajka podzielić na białka i żółtka. Do przestudzonego sosu wmieszać żółtka, białka ubić na sztywno.
Do sosu włożyć rybę, groszek. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Posypać bułką tartą (ewentualnie dla wielbicieli skorupek, można pod bułke podsypać ser zółty). Zapiekać 40 minut w temperaturze 200 stopni. (Ja skracam do maksymalnie 30 minut)
Smacznego

norweska zapieknaka rybna
poracja dla 4 osób ( 2 głodnych
Skladniki:
200 g filetów z ryby o białym mięsie
1 dl makaroni drobnego makaronu
50 g mrożonego groszku (niektóre przepisy nie podaja groszku)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 jajka
1/2 dl tartego sera żółtego (opcjonalnie)
2-4 łyżki tartej bułki
Biały sos:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
3 dl mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
W rondelku rozpuścić masło, dodac mąkę, podsmażyć mieszając. Dolać zimn mleko energicznie mieszając. Gotowac około 5 minut. Przyprawić sola i pieprzem. Ewentualnie dodać starty ser żółty.
Rybę ugotować (ja tylko rozmrażam+skrapiam sokiem z cytryny). Rozdrobnić (imo lepiej smakuje gdy kawałki są większe). Makaron ugotować.
Jajka podzielić na białka i żółtka. Do przestudzonego sosu wmieszać żółtka, białka ubić na sztywno.
Do sosu włożyć rybę, groszek. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Posypać bułką tartą (ewentualnie dla wielbicieli skorupek, można pod bułke podsypać ser zółty). Zapiekać 40 minut w temperaturze 200 stopni. (Ja skracam do maksymalnie 30 minut)
Smacznego

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: