- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Trochę mi nie wyszło ,bo jabłka zamiast na wierzchu są na samym dole ciasta ,ale ciasto jest pyszne i to nie podlega dyskusji
Przepis mam od Anne
Migdałowe ciasto z jabłkami
z książki Claes Karlsson "Mer än bara äppelkaka"
300 g pasty migdałowej (marcepan) ja zrobiłam wg przepisu Bajaderki
150 ml (ok. 130 g) cukru
125 g masła o temperaturze pokojowej
3 jaja
200 ml mąki (ok. 120 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego –dałam esencje domowa waniliowa
100 ml creme fraîche –dałam kwaśna śmietanę 30%
2 duże jabłka, dałam trzy szare renety
2 łyżki syropu golden syrup
1-2 łyżeczki cynamonu
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem ,dodać masło ubić na krem puszysty,dodawać po 1 jaku ,za każdym razem bardzo dokładnie ubić . Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia ,wsypać i ubić ,dodać cukier waniliowy i śmietanę ,wymieszać
Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm –tortownice wyłożyć najpierw papierem lub posmarować tłuszczem Jabłka obrać ,pokroić wymieszać z cynamonem ii golden syrop, wyłożyć równomiernie na ciasto
Piec w 175 ° C przez 45-50 minut. Podawać z lekko słodzona bitą śmietaną, sosem waniliowym, lodami, Mascarpone wymieszanym z cukrem waniliowym itp.
Przepis mam od Anne

Migdałowe ciasto z jabłkami
z książki Claes Karlsson "Mer än bara äppelkaka"
300 g pasty migdałowej (marcepan) ja zrobiłam wg przepisu Bajaderki
150 ml (ok. 130 g) cukru
125 g masła o temperaturze pokojowej
3 jaja
200 ml mąki (ok. 120 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego –dałam esencje domowa waniliowa
100 ml creme fraîche –dałam kwaśna śmietanę 30%
2 duże jabłka, dałam trzy szare renety
2 łyżki syropu golden syrup
1-2 łyżeczki cynamonu
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem ,dodać masło ubić na krem puszysty,dodawać po 1 jaku ,za każdym razem bardzo dokładnie ubić . Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia ,wsypać i ubić ,dodać cukier waniliowy i śmietanę ,wymieszać
Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm –tortownice wyłożyć najpierw papierem lub posmarować tłuszczem Jabłka obrać ,pokroić wymieszać z cynamonem ii golden syrop, wyłożyć równomiernie na ciasto
Piec w 175 ° C przez 45-50 minut. Podawać z lekko słodzona bitą śmietaną, sosem waniliowym, lodami, Mascarpone wymieszanym z cukrem waniliowym itp.