IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pieguski z czekoladą
.agatka.
post 7 Feb 2009, 00:49
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



Ciasteczka naprawdę rewelacyjne! wypiek jest powtarzany u nas regularnie i zawsze ciastka znikają nie_wiadomo_kiedy.

Słodkie, chrupiące, nasz zdecydowany faworyt! Czekoladę można zastąpić lub uzupełnić żurawiną, rodzynkami czy posiekanymi orzechami icon_smile.gif

przepis jest również na blogu

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady (ok. 45 szt.)
* 250g masła lub margaryny (u mnie pół na pół)
* 300g cukru (w oryginale było 370, ale uważam, że ta ilość wystarcza)
* 1 op. (32g) cukru wanilinowego (był aromat)
* 1 łyżka aromatu pomarańczowego lub 3 łyżki soku z pomarańczy (dodałam od siebie)
* 2 roztrzepane jajka
* 6 łyżek mleka
* 450g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250g czekolady deserowej

Do pieczenia: blacha wyłożona folią aluminiową

Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier wanilinowy i aromat/sok, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało.
Formować kulki i układać na przygotowanej blasze w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia). Na koniec porcje ciasta lekko spłaszczyć na grubość ok. 5 mm (można widelcem zrobić 'ząbki').
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
Załączone pliki
Załączony plik  S8008736.jpg ( 74.65K ) Suma pobrań: 2
Załączony plik  S8008760.jpg ( 91.21K ) Suma pobrań: 0
Załączony plik  S8008717__2_.jpg ( 58K ) Suma pobrań: 2
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lena7900
post 23 Oct 2011, 12:40
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.297
Dołączył: 5-May 10
Skąd: woj. Lubelskie
Użytkownik nr: 21.647



Dzięki za przepis ,który kiedyś wylukałam na Twoim blogu bussi.gif
Robię je dość często czasem z różnymi modyfikacjami,moje ostatnie były takie
Załączone pliki
Załączony plik  DSC_5720.JPG ( 173.09K ) Suma pobrań: 0
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moni20
post 24 Sep 2013, 10:36
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.319
Dołączył: 18-November 07
Skąd: D
Użytkownik nr: 6.326



Zrobilam z orzechami laskowymi i czekolada mleczna. Bardzo dobre sa. Juz drugi raz zrobilam. Bastian wciaga az sie uszy trzesa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moni20
post 24 Sep 2013, 10:41
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.319
Dołączył: 18-November 07
Skąd: D
Użytkownik nr: 6.326



a i mnie z polowy porcji wyyszlo 28 ciastek. Kulki dziellilam lyzeczka do herbaty.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iza22
post 15 Nov 2013, 14:59
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 921
Dołączył: 21-June 12
Skąd: Jaworzno
Użytkownik nr: 38.510



Agatko ciasteczka pyszne!Zmniejszyłam ilość cukru do 200g,następnym razem dodam 150g i dodałam ekstrakt z wanilii icon_mrgreen.gif
Załączony plik  _s0.zmniejszacz.pl_DSC00952_zmniejszacz_pl_993221.jpg ( 114.6K ) Suma pobrań: 0

Nie są tak piękne jak twoje,ale smakują wybornie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elle9
post 6 Feb 2014, 00:27
Post #6





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 82
Dołączył: 5-February 14
Użytkownik nr: 52.769



Jak długo można przechowywać tego typu ciastka?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th February 2019 - 19:46