- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
1 kg malzy
lyzka masla
3 posiekane zabki czosnku
50ml wody
200ml bialego wytrawnego wina
100-150ml slodkiej smietanki
sol i pieprz do smaku
pietruszka
1. Oczyscic malze - mazle musza byc zywe. Poznajemy je po tym ze maja zupelnie zamknieta skorupke, lub jezeli maja lekko otwarta, a popukamy nimi w blat stolu zamkna sie. Te ktore sie nie zamkna nalezy wyrzucic. Malze obskrobujemy z glonow i myjemy.
2. Podgrzac maslo i podsmazyc czosnek. Dodac wode i wino, sol i pieprz, przykryc i gotowac na malym ogniu 2-3 min
3. Podwyzszyc temperature i gdy sie zwawo gotuje dodac muszle i gotowac okolo 5 min pod przykryciem i co jakis czas potrzasac garnkiem zeby wymieszac muszle
4. Na samym koncu dodajemy smietanke i gotujemy jeszcze 1-2 min
5. Wyrzucamy te muszle ktore podczas gotowania sie nie otworzyly
6. Podajemy posypane posiekana natka pietruszki
SMACZNEGO!

lyzka masla
3 posiekane zabki czosnku
50ml wody
200ml bialego wytrawnego wina
100-150ml slodkiej smietanki
sol i pieprz do smaku
pietruszka
1. Oczyscic malze - mazle musza byc zywe. Poznajemy je po tym ze maja zupelnie zamknieta skorupke, lub jezeli maja lekko otwarta, a popukamy nimi w blat stolu zamkna sie. Te ktore sie nie zamkna nalezy wyrzucic. Malze obskrobujemy z glonow i myjemy.
2. Podgrzac maslo i podsmazyc czosnek. Dodac wode i wino, sol i pieprz, przykryc i gotowac na malym ogniu 2-3 min
3. Podwyzszyc temperature i gdy sie zwawo gotuje dodac muszle i gotowac okolo 5 min pod przykryciem i co jakis czas potrzasac garnkiem zeby wymieszac muszle
4. Na samym koncu dodajemy smietanke i gotujemy jeszcze 1-2 min
5. Wyrzucamy te muszle ktore podczas gotowania sie nie otworzyly
6. Podajemy posypane posiekana natka pietruszki
SMACZNEGO!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: