Malze dla poczatkujacych*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
1 kg malzy

lyzka masla
3 posiekane zabki czosnku
50ml wody
200ml bialego wytrawnego wina
100-150ml slodkiej smietanki
sol i pieprz do smaku

pietruszka

1. Oczyscic malze - mazle musza byc zywe. Poznajemy je po tym ze maja zupelnie zamknieta skorupke, lub jezeli maja lekko otwarta, a popukamy nimi w blat stolu zamkna sie. Te ktore sie nie zamkna nalezy wyrzucic. Malze obskrobujemy z glonow i myjemy.

2. Podgrzac maslo i podsmazyc czosnek. Dodac wode i wino, sol i pieprz, przykryc i gotowac na malym ogniu 2-3 min

3. Podwyzszyc temperature i gdy sie zwawo gotuje dodac muszle i gotowac okolo 5 min pod przykryciem i co jakis czas potrzasac garnkiem zeby wymieszac muszle

4. Na samym koncu dodajemy smietanke i gotujemy jeszcze 1-2 min

5. Wyrzucamy te muszle ktore podczas gotowania sie nie otworzyly

6. Podajemy posypane posiekana natka pietruszki

SMACZNEGO!

malze.jpg
 

Załączniki

  • malze.jpg
    malze.jpg
    111 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: