Cantucci di Prato

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Cantucci di Prato


2 jajka całe
3 żółtka
250 g cukru
400 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
esencja pomarańczowa
szczypta soli
150 g migdałów ze skórką
plus jajko rozbite widelcem do pomalowania przed pieczeniem

Ubić porządnie jajka i żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo przesianą mąkę. Dodać drożdże, 4 krople esencji pomarańczowej i sól.
Uprażyć migdały i ostudzić je. Dodać do ciasta i wymieszać. Mają być w całości i ze skórką.
Uformować ciastka długiości 5 cm i wysokie 1,5 cm. Ułożyć na blasze, pomalować rozbełtanym jajkiem i upiec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe, pokroić na ukośne plastry szerokości palca i ponownie włożyć na 10 minut do pieca aż dobrze wyschną.

Klasyka to podać je na deser w towarzystwie Vin Santo.

MzM
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
A tu jest zdjecie. Te sa kupne i sa z migdalami, a drugie ze skorka pomaranczowa w bardzo duzych kawalkach. Kupilam tez z rodzynkami.

cantuccidiprato0cf.jpg


MzM
 

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
Też mam na nie ochotę ,tylko czy można zastąpić suche drożdże zwykłymi ? jeśli tak to jak to zrobić rozczyn czy po prostu wkruszyć ? ,a dwa czy one są w smaku i w twardości podobne do biscotti?