- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Cantucci di Prato
2 jajka całe
3 żółtka
250 g cukru
400 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
esencja pomarańczowa
szczypta soli
150 g migdałów ze skórką
plus jajko rozbite widelcem do pomalowania przed pieczeniem
Ubić porządnie jajka i żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo przesianą mąkę. Dodać drożdże, 4 krople esencji pomarańczowej i sól.
Uprażyć migdały i ostudzić je. Dodać do ciasta i wymieszać. Mają być w całości i ze skórką.
Uformować ciastka długiości 5 cm i wysokie 1,5 cm. Ułożyć na blasze, pomalować rozbełtanym jajkiem i upiec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe, pokroić na ukośne plastry szerokości palca i ponownie włożyć na 10 minut do pieca aż dobrze wyschną.
Klasyka to podać je na deser w towarzystwie Vin Santo.
MzM
2 jajka całe
3 żółtka
250 g cukru
400 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
esencja pomarańczowa
szczypta soli
150 g migdałów ze skórką
plus jajko rozbite widelcem do pomalowania przed pieczeniem
Ubić porządnie jajka i żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo przesianą mąkę. Dodać drożdże, 4 krople esencji pomarańczowej i sól.
Uprażyć migdały i ostudzić je. Dodać do ciasta i wymieszać. Mają być w całości i ze skórką.
Uformować ciastka długiości 5 cm i wysokie 1,5 cm. Ułożyć na blasze, pomalować rozbełtanym jajkiem i upiec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe, pokroić na ukośne plastry szerokości palca i ponownie włożyć na 10 minut do pieca aż dobrze wyschną.
Klasyka to podać je na deser w towarzystwie Vin Santo.
MzM