Jak zwykle wybieram niewielkie danka, takie które mogę zrobić z dowolnej ilości dla siebie, albo z pełnej porcji na podjęcie kogoś poza mną. Dzisiaj to będzie przepis z miesięcznika "Kuchnia".
Cykorię można dostać bez trudu, resztę składników też, a samo przygotowanie potrawy zajmuje niewiele ponad pół godziny.
Składniki
8 cykorii
8 plastrów szynki
5 dkg świeżo startego tartego twardego sera (ja brałam cheddar)
2 łyżki masła
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Cykorie czyścimy z zewnętrznych liści i gotujemy 15 minut w wodzie z cukrem. Odsączamy, solimy i pieprzymy do smaku, zawijamy w plastry szynki. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posypujemy serem, polewamy keczupem i zapiekamy 20 minut. Ja podaję to danie z bagietką.
Cykorię można dostać bez trudu, resztę składników też, a samo przygotowanie potrawy zajmuje niewiele ponad pół godziny.
Składniki
8 cykorii
8 plastrów szynki
5 dkg świeżo startego tartego twardego sera (ja brałam cheddar)
2 łyżki masła
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Cykorie czyścimy z zewnętrznych liści i gotujemy 15 minut w wodzie z cukrem. Odsączamy, solimy i pieprzymy do smaku, zawijamy w plastry szynki. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posypujemy serem, polewamy keczupem i zapiekamy 20 minut. Ja podaję to danie z bagietką.