Cykoria zapiekana z szynką

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jak zwykle wybieram niewielkie danka, takie które mogę zrobić z dowolnej ilości dla siebie, albo z pełnej porcji na podjęcie kogoś poza mną. Dzisiaj to będzie przepis z miesięcznika "Kuchnia".
Cykorię można dostać bez trudu, resztę składników też, a samo przygotowanie potrawy zajmuje niewiele ponad pół godziny.
Składniki
8 cykorii
8 plastrów szynki
5 dkg świeżo startego tartego twardego sera (ja brałam cheddar)
2 łyżki masła
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Cykorie czyścimy z zewnętrznych liści i gotujemy 15 minut w wodzie z cukrem. Odsączamy, solimy i pieprzymy do smaku, zawijamy w plastry szynki. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posypujemy serem, polewamy keczupem i zapiekamy 20 minut. Ja podaję to danie z bagietką.
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
bardzo proste danko i brzmi smakowicie.
nigdy nie jadłam cykorii. raz kupiłam, ale nie wiedziałam co z niej zrobic, tak sobie leżała w lodówce i leżała, aż w końcu wyszła. teraz jak znajdę w jakimś markecie to koniecznie wypróbuję taką zapieczoną
icon_biggrin.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cykorię możesz dostać nie tylko w supermarketach, ale prawie w każdym warzywniaku. Przeważnie robi się z niej surówki. Ponieważ niewiele osób jej używa, zamieszczę i przepisy na surówki, może jakoś spopularyzuję to zimowe warzywo. Dobra jest zwłaszcza surówka z pomarańczą, ale to już inny temat. Spróbuj tego dania, a właściwie przekąski. Gorąco polecam.