- Cze 10, 2006
- 125
- 0
- 0
Pomysł zaczerpnięty stąd -> http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=33180
Moja modyfikacja:
Składniki:
100 g ziaren białej gorczycy
80 ml wody
60 ml octu jabłkowego (6%)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
Zmielić gorczycę na proszek (przy mieleniu też trzeba uważać, żeby jej nie przegrzać). Następnie zmiksować z resztą składników (przy użyciu "żyrafy" albo miksera typu Magic Maxx - jeśli ktoś posiada takowy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Składniki przed miksowaniem i gorczycę przed mieleniem warto schłodzić w lodówce, wtedy konsystencja musztardy wychodzi lepsza
Musztarda wychodzi bardzo ostra i w smaku przy pomina bardziej chrzan niż przeciętną sklepową musztardę.
Jeśli ktoś jest żądny jeszcze mocniejszych wrażeń, to należy użyć 70 g białej i 30 g czarnej gorczycy (lub w innej proporcji)
Polecam - palce lizać
Moja modyfikacja:
Składniki:
100 g ziaren białej gorczycy
80 ml wody
60 ml octu jabłkowego (6%)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
Zmielić gorczycę na proszek (przy mieleniu też trzeba uważać, żeby jej nie przegrzać). Następnie zmiksować z resztą składników (przy użyciu "żyrafy" albo miksera typu Magic Maxx - jeśli ktoś posiada takowy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Składniki przed miksowaniem i gorczycę przed mieleniem warto schłodzić w lodówce, wtedy konsystencja musztardy wychodzi lepsza

Musztarda wychodzi bardzo ostra i w smaku przy pomina bardziej chrzan niż przeciętną sklepową musztardę.
Jeśli ktoś jest żądny jeszcze mocniejszych wrażeń, to należy użyć 70 g białej i 30 g czarnej gorczycy (lub w innej proporcji)

Polecam - palce lizać

Buka @ 3 Apr 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=103221...doszłam do wniosku, że nie warto, bo też ile tej musztardy sie zjada. A produkcja jest dluga dość i kłopotliwa.Aaa tam - 5 minut roboty z zegarkiem w rękuZ podanych proporcji wychodzi słoik 250 ml, co wcale nie jest tak dużą ilością, bo musztarda jest pyszna![]()
![]()
Ostatnią edycję dokonał moderator: