Musztarda*

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Pomysł zaczerpnięty stąd -> http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=33180

Moja modyfikacja:

Składniki:
100 g ziaren białej gorczycy
80 ml wody
60 ml octu jabłkowego (6%)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli

Zmielić gorczycę na proszek (przy mieleniu też trzeba uważać, żeby jej nie przegrzać). Następnie zmiksować z resztą składników (przy użyciu "żyrafy" albo miksera typu Magic Maxx - jeśli ktoś posiada takowy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Składniki przed miksowaniem i gorczycę przed mieleniem warto schłodzić w lodówce, wtedy konsystencja musztardy wychodzi lepsza
icon_smile.gif

Musztarda wychodzi bardzo ostra i w smaku przy pomina bardziej chrzan niż przeciętną sklepową musztardę.
Jeśli ktoś jest żądny jeszcze mocniejszych wrażeń, to należy użyć 70 g białej i 30 g czarnej gorczycy (lub w innej proporcji)
icon_wink.gif


Polecam - palce lizać
mniam.gif


Buka @ 3 Apr 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=103221...doszłam do wniosku, że nie warto, bo też ile tej musztardy sie zjada. A produkcja jest dluga dość i kłopotliwa.
Aaa tam - 5 minut roboty z zegarkiem w ręku
icon_wink.gif
Z podanych proporcji wychodzi słoik 250 ml, co wcale nie jest tak dużą ilością, bo musztarda jest pyszna
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
ciekawe połączenie, z tym miodem
lecker.gif

Ja pamiętam, jak mój ojciec zrobił raz musztardę, to wszystkim gardła powypalała
icon_mrgreen.gif
 

Krystal

Member
Wrz 20, 2004
23,129
1
0