Duński sos musztardowy*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepis na ten smaczny sos znajduje się w książce " Toutes les saveurs - Cuisine Danoise." Editorial Escudo de Oro, S.A.
Polecany jest szczególnie do ryb i mies, myślę, że idealne pasował tez będzie do drobiu. Ja przygotowałam go do ziemniaczków po duńsku.


DSC_0540.JPG

W rondelku zagotować 4 łyżki wody i 2 łyżki octu ( ja dałam balsamiczny). Dodać łyżeczkę cukru i 4-5 łyżek musztardy. Gotować 5 minut, mieszając.
 

Załączniki

  • DSC_0540.JPG
    DSC_0540.JPG
    93.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
musztardowy brzmi smacznie.
ale.. czy ten ocet czuc tak wyraźnie?
tata jest musztardowym wielbicielem, ale ocet to już tak nie koniecznie.
jeśli nie jest intensywnie octowy to zrobię (kiedyśtam)
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nie, Asiejo, octu nie czuć. Ja dałam balsamiczny ocet, który jest mniej intensywny w smaku niż zwykły. W przypadku zwykłego octu można by ew. zmniejszyć jego ilość, ale on i tak odparowuje podczas gotowania. Ten sosik jest ciekawą wersja musztardy
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało, Seniorko, to dla mnie najmilszy komplement
icon_smile.gif
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
My również wykorzystaliśmy przepis na ten sos -bardzo smaczny, szybko się robi i idealnie pasuje do mięsiwa.
mniam.gif
Nie omieszkaliśmy zrobić ziemniaczków po duńsku - karmelkowe kartofelki ( tylko coś nam się tak pięknie nie zrumieniły jak u Ciebie Mała Mi) i pasty twarożkowo-jajecznej- pasta przepyszna
lecker.gif
mniam.gif


Mała Mi
cvety.gif
cvety.gif
anbetung.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Guciu, jest mi ogromnie miło, że te przepisy przypadły Wam do gustu
icon_biggrin.gif