Grog rumowy*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis jak zwykle zaczerpnęłam z mojego "podręcznego barku", czyli Burdy - Agencja Muza. Podane są proporcje na 4 szklanki.
Składniki
3 cytryny
8 gożdzików
8 łyżeczek cukru pudru
8 kieliszków likierowych rumu
trochę cynamonu
woda

1 cytrynę kroimy na plasterki, usuwamy pestki i szpikujemy plasterki gożdzikami. Z 2 cytryn wyciskamy sok, mieszamy z cukrem, rumem, cynamonem i 3/4 litra wody. Podgrzewamy i na chwilę przed zagotowaniem wlewamy do szklanek. Podajemy z plasterkami cytryny. Przed wlaniem grogu wkładamy do szklanek metalowe łyżeczki, żeby zabezpieczyć szklanki przed pęknięciem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: