Wspaniały deser na niedzielny obiad, można przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Coś w sam raz dla miłośników karmelu i czekolady.
Przepis Asi z Kwestismaku
Składniki:
Spód:
• 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)
• 70 g masła, roztopionego
• 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej [użyłam Goplany, "Gorzkiej"]
Masa kajmakowa z czekoladą:
• 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)[ użyłam Goplany, "Gorzkiej"]
• 1 puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego
• garść orzechów włoskich
Bita śmietana z bananami:
• 4 banany
• sok z 1 cytryny
• 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
• 2 - 3 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Najpierw trzeba przygotować masę krówkową. Gotujemy mleko skondensowane w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszka przez cały czas musi być przykryta wodą, by nie wybuchła. Ja zawsze gotuję puszkę w 5 litrowym garnku wypełnionym wodą. Ostudzić. Najlepiej przygotować to dzień wcześniej.
Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Można je rozdrobnić w malakserze. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy - tortownicy [20-24 cm] wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę (musi być bardzo zimna, powinna być w lodówce minimum 12 godzin) ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.
Przepis Asi z Kwestismaku
Składniki:
Spód:
• 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)
• 70 g masła, roztopionego
• 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej [użyłam Goplany, "Gorzkiej"]
Masa kajmakowa z czekoladą:
• 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)[ użyłam Goplany, "Gorzkiej"]
• 1 puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego
• garść orzechów włoskich
Bita śmietana z bananami:
• 4 banany
• sok z 1 cytryny
• 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
• 2 - 3 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Najpierw trzeba przygotować masę krówkową. Gotujemy mleko skondensowane w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszka przez cały czas musi być przykryta wodą, by nie wybuchła. Ja zawsze gotuję puszkę w 5 litrowym garnku wypełnionym wodą. Ostudzić. Najlepiej przygotować to dzień wcześniej.
Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Można je rozdrobnić w malakserze. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy - tortownicy [20-24 cm] wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę (musi być bardzo zimna, powinna być w lodówce minimum 12 godzin) ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.