- Sie 14, 2005
- 944
- 0
- 0
Wpisuję krem, który zrobiłam z głowy i na oko, ale wyszedł smaczny. Mąż uznał, że smakuje jak lody truskawkowe.
Wykorzystałam go do ptysiów, bo chciałam inne, niż dotąd, a resztę do deseru.
Lekki i puszysty krem truskawkowy
rozmrożone truskawki (ok. 2 szklanek)
prostokątny kubek serka homogenizowanego waniliowego (nie wiem, czy mogę podać producenta, taki najstarszy, polski, który nie zmienił przez lata imagu
)
2 duże kubki śmietany 30%, kwaskowej
cukier puder do smaku
3 płaskie łyżki żelatyny
Truskawki zmiksować z serkiem homo. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać na minimalnym gazie do rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania). Żelatynę wlać do masy truskawkowej, dobrze wymieszać. Dodać ubitą śmietanę.
Wykorzystałam go do ptysiów, bo chciałam inne, niż dotąd, a resztę do deseru.
Lekki i puszysty krem truskawkowy
rozmrożone truskawki (ok. 2 szklanek)
prostokątny kubek serka homogenizowanego waniliowego (nie wiem, czy mogę podać producenta, taki najstarszy, polski, który nie zmienił przez lata imagu

2 duże kubki śmietany 30%, kwaskowej
cukier puder do smaku
3 płaskie łyżki żelatyny
Truskawki zmiksować z serkiem homo. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać na minimalnym gazie do rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania). Żelatynę wlać do masy truskawkowej, dobrze wymieszać. Dodać ubitą śmietanę.