Puszysty krem truskawkowy

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Wpisuję krem, który zrobiłam z głowy i na oko, ale wyszedł smaczny. Mąż uznał, że smakuje jak lody truskawkowe.
Wykorzystałam go do ptysiów, bo chciałam inne, niż dotąd, a resztę do deseru.

Lekki i puszysty krem truskawkowy

rozmrożone truskawki (ok. 2 szklanek)
prostokątny kubek serka homogenizowanego waniliowego (nie wiem, czy mogę podać producenta, taki najstarszy, polski, który nie zmienił przez lata imagu
icon_mrgreen.gif
)
2 duże kubki śmietany 30%, kwaskowej
cukier puder do smaku
3 płaskie łyżki żelatyny

Truskawki zmiksować z serkiem homo. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać na minimalnym gazie do rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania). Żelatynę wlać do masy truskawkowej, dobrze wymieszać. Dodać ubitą śmietanę.

42798902_d.jpg
42798909_d.jpg