- Paź 23, 2004
- 3,389
- 841
- 113
1 duży seler (min. 0,5 kg),
1 puszka ananasów,
5 dkg orzechów włoskich,
1 średni słoiczek majonezu,
1 papryka czerwona lub zielona,
sól, biały pieprz do smaku
sposób przygotowania
Seler obrać i ugotować na półmiękko, następnie ostudzić i pokroić na plasterki, 0,5 cm. Plasterki posiekać w kosteczkę.
Ananas osączyć i odcisnąć nadmiar soku.
Również pokroić w drobną kosteczkę.
Połączyć z selerem i wsypać pokruszone drobno orzechy.
Dodać pieprz, sól i 3/4 słoika majonezu. Sałatkę delikatnie wymieszać i wyłożyć na duży, płaski talerz (oczywiście okrągły).
Na sałatce rozsmarować resztę majonezu.
Pokroić paprykę w wąskie paseczki i ułożyć z niej na sałatce - cyferblacie - 4 rzymskie cyfry: III, VI, IX i XII oraz dwie wskazówki ustawione na "za 5 dwunasta".
Teraz pora na szampana.
dodatkowe informacje
Sałatka jest prosta, ale mimo to stanowi wyrafinowany dodatek do wędlin na zimne bufety. Swoją dekoracją zawsze zwraca uwagę.
1 puszka ananasów,
5 dkg orzechów włoskich,
1 średni słoiczek majonezu,
1 papryka czerwona lub zielona,
sól, biały pieprz do smaku
sposób przygotowania
Seler obrać i ugotować na półmiękko, następnie ostudzić i pokroić na plasterki, 0,5 cm. Plasterki posiekać w kosteczkę.
Ananas osączyć i odcisnąć nadmiar soku.
Również pokroić w drobną kosteczkę.
Połączyć z selerem i wsypać pokruszone drobno orzechy.
Dodać pieprz, sól i 3/4 słoika majonezu. Sałatkę delikatnie wymieszać i wyłożyć na duży, płaski talerz (oczywiście okrągły).
Na sałatce rozsmarować resztę majonezu.
Pokroić paprykę w wąskie paseczki i ułożyć z niej na sałatce - cyferblacie - 4 rzymskie cyfry: III, VI, IX i XII oraz dwie wskazówki ustawione na "za 5 dwunasta".
Teraz pora na szampana.
dodatkowe informacje
Sałatka jest prosta, ale mimo to stanowi wyrafinowany dodatek do wędlin na zimne bufety. Swoją dekoracją zawsze zwraca uwagę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: