Parówki w drożdżykach*

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
To nasze wczorajsze śniadanie- parówki w drożdżowym cieście. Naprawdę bardzo smaczne i sycące. Ciasto jest lekko słodkie, miękkie, puszyste i świetnie pasuje do parówek.

Jedynym minusem jest to, że trzeba na nie trochę poczekać
icon_smile.gif


Przepis znalazłam w anglojęzycznym internecie ale nie pamiętam gdzie niestety.

Parówki w drożdżykach

3297125534_46c7cc8c69.jpg


Składniki:

* 150 g mąki pszennej
* 2,5 g drożdży instant (ok. 1 łyżeczka)
* 5 g cukru (kopiasta łyżeczka)
* 3 g soli (1/2 łyżeczki)
* 15 g masła (1 i 1/2 łyżki)
* 1 jajko rozbełtane i zalane mlekiem (całość ma ważyć 110 g)
* 6 parówek pozbawionych foliowych osłonek
* 6 plasterków sera żółtego
* 1 jajo i 2 łyżki wody do posmarowania

Mąkę, cukier i drożdże wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj sól i znowu wymieszaj. Wlej mleko z rozbełtanym jajkiem. Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki a następnie krótko zagnieć, żeby składniki się połączyły. Wyjmij z miski i zagniataj przez ok. 2 minuty aż ciasto stanie się elastyczne.

Dodaj miękkie masło i zagniataj dalej przez ok 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie, błyszczące i nie będzie się łamało przy rozciąganiu. Uformuj kulę z ciasta i włóż je do lekko natłuszczonej masłem miski. Zostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia w cieple.

Wyjmij ciasto z miski i lekko je spłaszcz. Porwij na 6 równych części, z każdej uformuj kulę i daj ciastu odpocząć przez 10 minut.

Każdą kulkę rozwałkuj na placek dłuższy niż szerszy. Na środku placka połóż parówkę, na parówce plasterek sera (możesz go przeciąć na pół, żeby zakrywał całą parówkę). Po bokach zrób nacięcia w cieście prostopadłe do parówki (szerokości ok. 2 cm).Przepleć ze sobą paski ciasta tworząc coś na kształt 'warkocza', zamykając w środku parówkę z serem.

Połóż bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej woskowanym papierem i poczekaj ok 1/2 godziny, aż ciasto urośnie (prawie 2 razy).

Nagrzej piekarnik do 200 stopni, bułeczki posmaruj jajkiem rozbełtanym z wodą, włóż bułeczki do piekarnika i piecz 8 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 5 minut.

Podawaj na ciepło z keczupem. Na zimno są równie dobre!

Smacznego!
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
śliczne i apetyczne
icon_smile.gif

myślę, że z powodzeniem można przygotować wszystko dzień wcześniej, schować do lodówki a następnego dnia tylko upiec.
Moje dwa parówkowe potwory będą wniebowzięte jak im zafunduję coś takiego
icon_smile.gif

Jak sądzisz, czy mogę to także podać na zimno np jako przekąskę do szkoły?
gruebel_2.gif
 

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
francuskie też będzie dobre tylko inne- ja nigdy wcześniej nie jadłam parówek w drożdżowym cieście ale po spróbowaniu obu wersji przyznaję, że te w drożdżowym lepsze
icon_smile.gif


duende @ 21 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=826140śliczne i apetyczne
icon_smile.gif

myślę, że z powodzeniem można przygotować wszystko dzień wcześniej, schować do lodówki a następnego dnia tylko upiec.
Moje dwa parówkowe potwory będą wniebowzięte jak im zafunduję coś takiego
icon_smile.gif

Jak sądzisz, czy mogę to także podać na zimno np jako przekąskę do szkoły?
gruebel_2.gif
myślę, że jak na przekąskę to świetny pomysł- my na ciepło zjedliśmy tylko połowę resztę na kolację na zimno
icon_smile.gif
mmmm...znowu kupiliśmy parówki
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Chyba na jutro zrobie
icon_biggrin.gif


Możesz tutaj tego linka też wstawić
icon_question.gif
(chyba go tam nie ma).


P.S. ta tabelka jest czytelna a z opisami mam zasze problem
dump.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Super
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
OK zrobiłam - siedzą w lodówce.
Maja byc na śniadanie a nie mam zamiaru wstawać o 6 zeby je przygotować
icon_wink.gif

Też kupiłam frankfurterki, bo ten co będzie jadł nie przepada za parówkami
icon_wink.gif


Ciasto jest super. Fajnie się wyrabiało
icon_mrgreen.gif
Ale najpierw zrobiłam zaczyn i dodałam do mąki z jajkiem - chyba to różnicy nie zrobi
icon_wink.gif

Ser starłam na tarce,

Fotki będą
icon_biggrin.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Będą powtórki
anbetung.gif


fr.jpg

fr2.jpg

P.S. zapomniałam je posmarować jajkiem przed pieczeniem
icon_razz.gif
ale i tak się zarumieniły
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • fr.jpg
    fr.jpg
    37.8 KB · Wyświetleń: 0
  • fr2.jpg
    fr2.jpg
    25.8 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Następnym razem jak będę robiła dam kilka plasterków pieczarek do kazdego pakunku
icon_wink.gif
i myslę, że też fajnie byłoby z sosem pomidorowym (ja podałam swoje z keczupem
icon_wink.gif
).
 

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Dzisiaj upiekłam inną wersję, zwaną 'caterpillar', czyli gąsienica. Wersja jest inna wyłącznie wizualnie ale bardzo apetyczna.

Parówkę zawija się w rozwałkowany placek ciasta drożdżowego i nacina prostopadle, prawie na całą grubość rulonika, zostawiając po jednej stronie tylko kawałeczek ciasta nieprzekrojony, żeby trzymał całość a następnie plasterki się 'wywija', żeby leżały na płasko.
Wygląda to tak:

3356089703_b2fc92f9ca.jpg


apetycznie, prawda?
icon_smile.gif