Pierś indycza zawinięta w liść kapusty włoskiej*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Pierś Indycza zawinięta w liść kapusty włoskiej

Składniki:
600g.indyczej piersi
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
150g Creme fraiche
200g mielonego mięsa
Kilka dużych listków kapusty włoskiej
1 cebula
150g pieczarek
100g masła
szczypta gałki muszkatofowej
40 ml winiaku

Sos:
250 ml bulionu
150 ml smietany
60 ml białego wina
1 łyżka szałwi

1.- Mięso kroimy w paski mniej więcej grubości polędwicy wieprzowej.
- Solimy i pieprzymy i na gorącym oleju ,dość mocno z obu stron smażymy.
- Chłodzimy i smarujemy creme fraiche.
2.- Liście włoskiej kapusty w osolonej wodzie blanszujemy a następnie wykrawamy zgrubienia.
3.- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki kroimy drobną kostkę.
- Na łyżcze masła najpierw dusimy cebule, a po kilku minutach dodajemy pieczarki. Wszystko dusimy jeszcze ok 1 minuty.
Następnie trochę chłodzimy.
4.- Mięso mielone solimy , pieprzymy dodajemy gałkę muszkatołową i polewamy winiakiem, a do niego dodajemy pieczarki z cebulką.
5.- Na kapuścianym listku cieniutko smarujemy mielonym mięsem, następnie kładziemy kawałek mięsa i zawijamy w rulonik.
6.- Z bulionu, wina,pozostałego masła (ok 75g) i ziół tworzymy zalewę.
7.- Zaroodporne naczynie (najlepiej z przykrywką) smarujemy masłem, Układamy kapuściane roladki i zalewamy utworzoną
zalewą
8.- Wkładamy do piekarnika na okres ok 40 minut w temp 180 stopni.
9.- Uduszone kawałki mięsa wyjmujemy a do powstałego sosu dodajemy śmietanę i staramy się go zgęści przez redukcję wody.

Indyczyna_we_wloskiej_kapuscie_kopia.jpg

ps.W orginalnym przepisie zamiast indyczyny był filet wieprzowiny, a mięso mielone miało powstać z przemielonej cielenciny.
Preferuję jednak kuchnię dla ubogich.
ps2. Zamiast szałwi można dodać inne ale jakieś mocno wyraziste zioło czy mieszanę ziołową.
smacznego.gif
ccrs.gif
 

Załączniki

  • Indyczyna_we_wloskiej_kapuscie_kopia.jpg
    Indyczyna_we_wloskiej_kapuscie_kopia.jpg
    95 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: