IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Walijskie ciastka z patelni :)
Kicha
post 23 Feb 2009, 15:30
Post #1





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 20
Dołączył: 14-September 08
Użytkownik nr: 10.814



Przepis znalazłam na stronie
www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=20878&offset=15.


Zainteresowałam się nim głównie ze względu, że ciastka smaży się na patelni!
Na początku podeszłam do przepisu trochę nieufnie, ale po przeczytaniu wielu
pozytywnych komentarzy postanowiłam je zrobić.

Ciasteczka wyszły rewelacyjne! Na początku, smażąc pierwszą partię ciastek,
pomyślałam, że wyglądają i pewnie będą smakować, jak zwykłe racuchy.
Oczywiście bardzo się pomyliłam, ciastka są chrupkie na zewnątrz i mięciutkie
w środku.


Przepis podaje oryginalny ze strony:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka rodzynek
1/2 kostki margaryny (pokrojona na małe kawałki)
aromat waniliowy

Łączymy: mąka + proszek do pieczenia + cukier. Dodajemy margarynę - wyrabiamy.
Dodajemy rodzynki, mieszamy. Jajka rozbijamy widelcem w miseczce i dodajemy
do ciasta. Plus aromat. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać łyżkę mleka.
Wałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm i wykrajamy ciasteczka.

Patelnię przecieramy papierem nasączonym tłuszczem, rozgrzewamy, kładziemy
nasze ciastka i trzymamy około 3 minut z każdej strony - aż staną się złociste.


Osobiście przepis trochę zmodyfikowałam: nie dodawałam rodzynek, bo nie lubię
i zamiast 1 szklanki cukru, dałam 0,5 szklanki. Wg mnie 0,5 szklanki to bardzo
dużo i ciastka wyszły naprawdę słodkie, nie wiem jakie byłyby po dodaniu 1
szklanki!


Z tego przepisu wychodzi ok. 25 ciastek. Ja robiłam za drugim razem z
podwójnej porcji icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 23 Feb 2009, 20:10
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Interesujące. Szkoda tylko, że nie masz zdjęcia środka - ciekawi mnie ich struktura.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kicha
post 25 Feb 2009, 10:14
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 20
Dołączył: 14-September 08
Użytkownik nr: 10.814



Struktura jest bardziej ciastkowa icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 25 Feb 2009, 10:36
Post #4


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Dorotus wrzuciła na swój blog podobny przepis, na Welsh Cakes. Skład trochę inny, metoda przygotowania ta sama.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kicha
post 25 Feb 2009, 21:54
Post #5





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 20
Dołączył: 14-September 08
Użytkownik nr: 10.814



Właśnie przed chwilą widziałam. Przepis bardzo podobny, pewnie kiedyś się na nie skuszę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 26 Feb 2009, 01:47
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



Mam niemal identyczny przepis u Mary Berry. Jakoś mnie nie zainteresowałam, bo też myślałam, że to będzie przypominało placki/ racuchy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kicha
post 26 Feb 2009, 10:04
Post #7





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 20
Dołączył: 14-September 08
Użytkownik nr: 10.814



Mogę zapewnić, że nie smakują jak placki czy racuchy!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 27 Feb 2009, 01:22
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



Na pewno zrobię, tylko mam pytanie czy są dobre następnego dnia?

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kicha
post 27 Feb 2009, 10:01
Post #9





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 20
Dołączył: 14-September 08
Użytkownik nr: 10.814



Najlepsze na ciepło, ale ja je jadłam i następnego i jeszcze następnego dnia i również mi smakowały icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AniaG
post 11 Mar 2009, 22:46
Post #10





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 37
Dołączył: 20-April 07
Użytkownik nr: 3.791



Zrobiłam te ciasteczka, są wyśmienite i tak szybko się je robi.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kicha
post 9 May 2009, 19:57
Post #11





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 20
Dołączył: 14-September 08
Użytkownik nr: 10.814



AniaG - ale śliczne Ci wyszły!
Cieszę się, że smakowały icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd March 2019 - 05:51