Drożdżowy piróg z kaszą i grzybami*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Drożdżowy piróg z kaszą i grzybami

Ciasto:
500 g mąki
15 g drożdży rozpuszczonych w 1/4 szklanki letniej wody
1 - 2 łyżki cukru
250 ml letniego mleka
75 g stopionego masła
2 jajka
1 łyżeczka soli

Wyrobić nieco lepkie ciasto i wstawić je pod przykryciem na noc do lodówki.
Rano zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.
Bez nocnego wyrastania w lodówce trzeba dać więcej drożdży (25 g).
Lekko podsypując mąką uformować ciasto jak wiejski piróg Ayn*:
http://aynmark.blogspot.com/2005/06/torta-rustica.html
Posmarować ciasto słodką śmietanką, posypać odrobiną maku i czarnego sezamu.
Odstawić do wyrośnięcia.
Upiec w średnio nagrzanym piekarniku (180 - 190 stopni, około 30 - 35 minut).
Po upieczeniu przełożyć na ażurową podstawkę i posmarować stopionym masłem.

Nadzienie:
- około 3 szklanek wypieczonego w bulionie grzybowym z warzywami ryżu, kaszy gryczanej i jaglanej
- mrożona zupa grzybowa z Hortexu*, ugotowana w niewielkiej ilości bulionu grzybowego
- garść suszonych , ugotowanych i posiekanych drobno grzybów ( mnie się ostały tylko kanie)
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

*W mrożonce grzybowej są oprócz podgrzybków ziemniaki, które się fajnie rozgniatają i sklejają całe nadzienie.
Można też oczywiście zrobić farsz po swojemu - ja wzięłam to, co miałam pod ręką.
Piróg wyszedł pyszny - z miękkim, puszystym ciastem i lekko pikantnym nadzieniem.
Podałam go z aromatycznym bulionem grzybowym.
Polecam serdecznie!

* tu też go można zobaczyć:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15410&hl=

EDIT:
Zdjęcia:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1019367
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Mnie dziś wyszedł piróg - kolos wielkości dużej ażurowej podstawki do ciast, więc jak nie masz do wykarmienia pułku wojska, zrób z mniejszej porcji.
icon_smile.gif



Ale właściwie jest tak pyszny, że z mniejszej się nie opłaca...
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Bardzo ładnie.
icon_smile.gif

Nawet zrobiłam zdjęcie komórką, ale zepsułam takie cudko do wgrywania na komputer i nie mam jak go pokazać.
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
moja babcia robiła kiedyś takie pierogi i mama - pyszne są- farsz z ziemniakami, kaszą, grzybami i kapustą kiszoną ehhh aż się głodna zrobiłam
icon_biggrin.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Zrobiłam ,zrobiłam na obiad (ale miałam gości i głupio mi było robić zdjęcia)-a było na co popatrzeć ,zrobiłam dwa mniejsze pirogi
Ciasto jest rewelacyjne – myślę że nada się też na małe paszteciki
Farsz to ziemniaki z wczoraj (pokrojone w małe kosteczki) duszone pieczarki z cebulą, trochę suszonych grzybów ( zrobiłam tez zupę grzybową z zacierką ) i kasza jaglana
Joanno przepis –na ciasto ,,sprzedałam „ dalej
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Ojej, jak się cieszę!
banana.gif

Moje ciasto też było bardzo smaczne, mięciutkie i pulchne nawet na drugi dzień.
A wcale nie ma przy nim pracy. Samo się robi.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Udało się wgrać stare zdjęcia z komórki:

pir_g_z_kasz__i_pieczarkami2.jpg

pir_g_z_kasz__i_pieczarkami.jpg
 

Załączniki

  • pir_g_z_kasz__i_pieczarkami2.jpg
    pir_g_z_kasz__i_pieczarkami2.jpg
    39.4 KB · Wyświetleń: 5
  • pir_g_z_kasz__i_pieczarkami.jpg
    pir_g_z_kasz__i_pieczarkami.jpg
    29.5 KB · Wyświetleń: 5