- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Chinkali ( przepis z tej strony)
Składniki:
mąka pszenna-600 g
mielona wołowina 300g
mielona wieprzowina 200 g
siekana cebula 200 g
pieprz prawdziwy - łyżeczka
sól - w zależności od smaku
Wykonanie:
1. Najpierw zrób ciasto używając mąki, wody i doprawiając solą.
2. Następnie rozwałkuj je i w placku wykrój okrągłe placuszki za pomocą szklanki
3. W misce wymieszaj dwa rodzaje mięsa ,dodając siekaną cebulę.
4. Do farszu wsyp łyżeczkę pieprzu, dodaj szczyptę soli oraz wlej szklankę lub pół szklanki ciepłej wody, a następnie dokładnie wymieszaj całość.(nie dawać za dużo soli,bo wtedy rosołek będzie zbyt słony)
5. Na każdy placek ciasta nałóż łyżkę stołową farszu.
6. Chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Powstanie coś na kształt sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze.
7. Do gotującej się wody wrzuć kolejno kilkanaście chinkali.
8. Gdy zobaczysz, że chinkali wypływają na powierzchnię wtedy wyjmij je z wrzącej wody.
Uwagi:Najlepiej jeść rękami,nadgryżć i wypić rosołek a potem zjeść resztę
Tutaj instrukcja lepienia chinkali
i jeszcze inny przepis
Składniki:
mąka pszenna-600 g
mielona wołowina 300g
mielona wieprzowina 200 g
siekana cebula 200 g
pieprz prawdziwy - łyżeczka
sól - w zależności od smaku
Wykonanie:
1. Najpierw zrób ciasto używając mąki, wody i doprawiając solą.
2. Następnie rozwałkuj je i w placku wykrój okrągłe placuszki za pomocą szklanki
3. W misce wymieszaj dwa rodzaje mięsa ,dodając siekaną cebulę.
4. Do farszu wsyp łyżeczkę pieprzu, dodaj szczyptę soli oraz wlej szklankę lub pół szklanki ciepłej wody, a następnie dokładnie wymieszaj całość.(nie dawać za dużo soli,bo wtedy rosołek będzie zbyt słony)
5. Na każdy placek ciasta nałóż łyżkę stołową farszu.
6. Chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Powstanie coś na kształt sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze.
7. Do gotującej się wody wrzuć kolejno kilkanaście chinkali.
8. Gdy zobaczysz, że chinkali wypływają na powierzchnię wtedy wyjmij je z wrzącej wody.
Uwagi:Najlepiej jeść rękami,nadgryżć i wypić rosołek a potem zjeść resztę


Tutaj instrukcja lepienia chinkali
i jeszcze inny przepis

Ostatnią edycję dokonał moderator: