Chinkali*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Chinkali ( przepis z tej strony)


Składniki:
mąka pszenna-600 g

mielona wołowina 300g

mielona wieprzowina 200 g

siekana cebula 200 g

pieprz prawdziwy - łyżeczka

sól - w zależności od smaku

Wykonanie:

1. Najpierw zrób ciasto używając mąki, wody i doprawiając solą.

2. Następnie rozwałkuj je i w placku wykrój okrągłe placuszki za pomocą szklanki

3. W misce wymieszaj dwa rodzaje mięsa ,dodając siekaną cebulę.

4. Do farszu wsyp łyżeczkę pieprzu, dodaj szczyptę soli oraz wlej szklankę lub pół szklanki ciepłej wody, a następnie dokładnie wymieszaj całość.(nie dawać za dużo soli,bo wtedy rosołek będzie zbyt słony)

5. Na każdy placek ciasta nałóż łyżkę stołową farszu.

6. Chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Powstanie coś na kształt sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze.

7. Do gotującej się wody wrzuć kolejno kilkanaście chinkali.

8. Gdy zobaczysz, że chinkali wypływają na powierzchnię wtedy wyjmij je z wrzącej wody.


Uwagi:Najlepiej jeść rękami,nadgryżć i wypić rosołek a potem zjeść resztę




Tutaj instrukcja lepienia chinkali

i jeszcze inny przepis
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Śliczne Ci wyszły, Janeczko!
mniam.gif

Też się na nie czaję od pewnego czasu....
lecker.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Może nie wyszły takie jak na rosyjskich stronkach,ale w smaku są bardzo dobre.Smakowały nawet "największemu krytykowi"
icon_rolleyes.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,675
113
Na moje oko niczym się nie różnią od oryginałów.
lecker.gif


Smakowały, znaczy się - były takie se czy lepsze?
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: