Przepis zaczerpnęłam z książki Hyginy Seheń "Kuchnia rosyjska". Bardzo ładne wyjaśnienie co do pochodzenia i zastosowania tego napoju zamieściłam w Niebie w gębie w Festiwalu Kuchni Rosyjskiej, a tutaj podam tylko sposób jego wykonania.
Składniki
15 dkg cukru
15 dkg miodu (mam tylko gryczany, może być inny)
2 listki laurowe
2 gożdziki
0,5 dkg cynamonu (dałam mielony)
0,5 dkg imbiru (wzięłam świeży utarty)
0,5 dkg kardamonu
Miód rozpuściłam w 5 szklankach wrzącej wody, dodałam cukier i pozostałe przyprawy, pogotowałam 10 - 15 minut i odstawiłam na kilka godzin pod przykryciem ( u mnie stał 4 godziny). Póżniej przecedziłam, kładąc na sitku pojedynczą warstwę zwilżonej i dobrze odciśniętej gazy. Zbiteń podaje się na gorąco.
Bardzo smaczny napój. Jest oczywiście inny, ale smakuje mi bardziej niż herbata (przynajmniej na razie). Zdrowy i prosty w wykonaniu.
Składniki
15 dkg cukru
15 dkg miodu (mam tylko gryczany, może być inny)
2 listki laurowe
2 gożdziki
0,5 dkg cynamonu (dałam mielony)
0,5 dkg imbiru (wzięłam świeży utarty)
0,5 dkg kardamonu
Miód rozpuściłam w 5 szklankach wrzącej wody, dodałam cukier i pozostałe przyprawy, pogotowałam 10 - 15 minut i odstawiłam na kilka godzin pod przykryciem ( u mnie stał 4 godziny). Póżniej przecedziłam, kładąc na sitku pojedynczą warstwę zwilżonej i dobrze odciśniętej gazy. Zbiteń podaje się na gorąco.
Bardzo smaczny napój. Jest oczywiście inny, ale smakuje mi bardziej niż herbata (przynajmniej na razie). Zdrowy i prosty w wykonaniu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: