IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kasza guriewska
Janka
post 1 Mar 2009, 19:28
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.781
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Kasza guriewska
To arcydzieło kulinarnej sztuki przyszło na świat w początku 19 wieku.
Jedną z wersji pochodzenia potrawy jest ta,że to rosyjski minister finansowy Gurjew wymyślił tę odmianę kaszy manny.
Kasza rzeczywiście bardzo smaczna i szybko stała się popularna wśród smakoszy.

1 szklanka kaszy manny
3 szklanki mleka lub śmietany
0,5 szklanki cukru

200 g. obranych orzechów
0,5 szklanki rodzynek
100 g marmolady albo cykat
3 st. łyżki konfitur
1 łyżeczka masła śmietankowego
kilka jajek
2 szkl.mleka do pianki
Na mleku albo na śmietanie ugotować gęstą kaszę mannę.
Siekane orzechy włoskie obsmażyć na maśle i zmieszać z kaszką. Do ostudzonej kaszki wlać ubite z cukrem żółtka(do białości ), a następnie ubite białka.
Mleko albo śmietanę wylać na patelnię, podgrzewać do wykształcenia pianki, zdjąć ją a pozostałe mleko znów podgrzewać, znowu zdjąć piankę itd..(Powtórzyć kilka razy. )
Wyłożyć warstwami kaszkę, piankę i nadzienie z marmolady, cykaty albo pokrojone owoce do ceramicznej filiżanki tak, by warstwą górną była kaszka. Posypać cukrem .
Włożyć do piekarnika i podpiec do otrzymania brązowej karmelowej skórki.
Ozdobić konfiturami albo owocami.
Im więcej damy pianki,tym kaszka lepsza.
Robiłam z pół porcji-dałam 2 jajka-z piankami miałam kłopot(zdejmowałam piankę i robił się kożuch)Rozsypała się również przy nakładaniu cry_1.gif
Bardzo smaczna-to stwierdzenie mojego nadwornego krytyka.
Inspiracją była ta stronka:

http://www.povarenok.ru/recipes/show/18625/
http://www.rezepty.ru/gurevskaya-kasha

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th January 2019 - 22:37