Kasza guriewska

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Kasza guriewska
To arcydzieło kulinarnej sztuki przyszło na świat w początku 19 wieku.
Jedną z wersji pochodzenia potrawy jest ta,że to rosyjski minister finansowy Gurjew wymyślił tę odmianę kaszy manny.
Kasza rzeczywiście bardzo smaczna i szybko stała się popularna wśród smakoszy.

1 szklanka kaszy manny
3 szklanki mleka lub śmietany
0,5 szklanki cukru

200 g. obranych orzechów
0,5 szklanki rodzynek
100 g marmolady albo cykat
3 st. łyżki konfitur
1 łyżeczka masła śmietankowego
kilka jajek
2 szkl.mleka do pianki
Na mleku albo na śmietanie ugotować gęstą kaszę mannę.
Siekane orzechy włoskie obsmażyć na maśle i zmieszać z kaszką. Do ostudzonej kaszki wlać ubite z cukrem żółtka(do białości ), a następnie ubite białka.
Mleko albo śmietanę wylać na patelnię, podgrzewać do wykształcenia pianki, zdjąć ją a pozostałe mleko znów podgrzewać, znowu zdjąć piankę itd..(Powtórzyć kilka razy. )
Wyłożyć warstwami kaszkę, piankę i nadzienie z marmolady, cykaty albo pokrojone owoce do ceramicznej filiżanki tak, by warstwą górną była kaszka. Posypać cukrem .
Włożyć do piekarnika i podpiec do otrzymania brązowej karmelowej skórki.
Ozdobić konfiturami albo owocami.
Im więcej damy pianki,tym kaszka lepsza.
Robiłam z pół porcji-dałam 2 jajka-z piankami miałam kłopot(zdejmowałam piankę i robił się kożuch)Rozsypała się również przy nakładaniu
cry_1.gif

Bardzo smaczna-to stwierdzenie mojego nadwornego krytyka.
Inspiracją była ta stronka:

http://www.povarenok.ru/recipes/show/18625/
http://www.rezepty.ru/gurevskaya-kasha

 
Ostatnią edycję dokonał moderator: